Βενετσιάνικο παστίτσιο

Ένα παραδοσιακό πιάτο στα Κύθηρα για την Κυριακή των Απόκρεω είναι το βενετσιάνικο παστίτσιο.

Είναι πολύ εντυπωσιακό στο τραπέζι και αποτελεί συνδυασμό γλυκού και νόστιμου.

Ψήνεται σε καζάνι, το οποίο φοδράρομε με τη γλυκειά ζύμη της πάστα φρόλας. Φτιάχνομε τη γέμιση όπως του συνηθισμένου παστίτσιου, στην οποία εκτός από τον κιμά προσθέτομε και ψιλοκομμένο συκώτι, τη ρίχνομε στο φοδραρισμένο καζάνι και τη σκεπάζομε με ένα φύλλο πάστα φρόλας.

Όταν ψηθεί και το σερβίρομε στην πιατέλα μοιάζει με γλύκισμα, ενώ όταν κοπεί αποκαλύπτεται το μυστικό του. Το πιάτο αυτό είναι προϊόν εκλεκτικιστικής μαγειρικής που ήρθε στα Κύθηρα με τους κατακτητές.

Όταν πριν μερικά χρόνια ήρθε ο Μαμαλάκης στα Κύθηρα ζήτησε να του φτιάξουν βενετσιάνικο παστίτσιο. Τότε κυκλοφόρησαν κάποιοι σατιρικοί στίχοι: Καλώς ήρθες Μαμαλάκη, να σου φτιάξω εγώ φαγάκι, να σου κάνω, αν έχεις βίτσιο, βενετσιάνικο παστίτσιο!

Βενετσιάνικο παστίτσιο ψημένο σε φόρμα του κέικ
Διαβάστε επίσης...
2 Σχόλια
  1. […] Με έκπληξη ανακάλυψα ανάμεσα στις συνταγές ένα παστίτσιο, που έχει τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του παστίτσιου, που συνηθίζομε στα Κύθηρα κατά την περίοδο των Απόκρεω και το ονομάζομε Βενετσιάνικο παστίτσιο. […]

  2. […] Κύθηρα κατά την περίοδο των Απόκρεω και το ονομάζομε Βενετσιάνικο παστίτσιο. Αντιγράφω τη συνταγή για τη γλυκιά ζύμη με την οποία […]

Αφήστε μια απάντηση