Πρακτική μετεωρολογία από τους αγρότες των Κυθήρων

Τον παλιό καιρό που οι αγρότες μας δεν είχαν πρόσβαση στις προβλέψεις της επιστημονικής μετεωρολογίας, προέβλεπαν τον καιρό με πρακτικό τρόπο και με την εμπειρία. Γι αυτούς η πρόβλεψη είχε μεγάλη σημασία για να οργανώσουν τις αγροτικές εργασίες. Έτσι κάθε βράδυ και κάθε πρωί βγαίνανε έξω «να αστρονομιστούνε» δηλ. να κάνουνε διάφορες παρατηρήσεις για να προβλέψουν τον καιρό.

Παρατηρούσαν τη θέση του φεγγαριού, αν είναι καλοσυνάτο, ή κακοσυνάτο. Παρατηρούσαν την πούλια, πώς θα βασιλέψει, αν βασιλέψει καλοσυνάτη, ή κακοσυνάτη. Ακόμα παρατηρούσαν τα ζώα. Αν τα βόδια αχνίζανε, ή αν τρώγανε κλαδί πρίνου, ή σκίνου, ήταν σημάδι κακοκαιρίας. «Όταν τα βούιδα αχνίζουνε και τα γατία βήχουν…..» ήταν προμήνυμα μεγάλης τραβάγιας. Επίσης παρατηρούσαν το σκύλο κατά την ημέρα του αγίου Ηλία. Αν κοιμόταν κουλουριασμένος θα είχαμε κακοκαιρίες όλο το Χειμώνα. Αν κοιμόταν τεντωμένος, θα είχαμε καλοσύνες.

Ακόμα σε εποχές που οι αγρότες δεν είχαν ρολόγια, υπολογίζανε την ώρα με τ’αστέρια. Παρατηρώντας π.χ. την πούλια, σε ποίο σημείο βρίσκεται στο στερέωμα, υπολογίζανε την ώρα.

Επίσης στους υπολογισμούς τους σπουδαίο ρόλο έπαιζε «το άστρο της ημέρας» το πιο γνωστό και το πιο αγαπητό άστρο του Ελληνικού λαού. Πρόκειται για την Αφροδίτη που άλλοτε εμφανίζεται πριν το χάραμα από την ανατολή, είναι πολύ φωτεινό και ο λαός μας το ονόμασε Αυγερινό. Είναι το ίδιο αστέρι, που άλλοτε εμφανίζεται στη δύση μετά το ηλιοβασίλεμα με το σούρουπο και ο λαός μας το ονόμασε Αποσπερίτη.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση