Τα Κύθηρα “ανεβαίνουν” στο Ηρώδειο

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου ανεβαίνει στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών, σε πανελλήνια πρώτη παράσταση ο «Αμύντας» μια ποιμενική κωμωδία, που τυπώθηκε ανώνυμα στη Βενετία το 1745.

Πρόκειται για ελεύθερη παράφραση του γνωστού έργου του Τορκουάτο Τάσο. Πριν από χρόνια ο διακεκριμένος Ακαδημαϊκός μας κ. Σπύρος Ευαγγελάτος, πρωτοπόρος σκηνοθέτης και ακάματος ερευνητής, ανακάλυψε στην Ιταλία ότι πίσω από τον ανώνυμο ποιητή της Ελληνικής εκδοχής του Αμύντα κρύβεται ο Κυθήριος ιατροφιλόσοφος του 18ου αι. Τζώρτζης Μόρμορης, που σπούδασε στην Πάδοβα και ήταν μέλος μιας ακαδημίας της Φλωρεντίας.

Η Βενετία τον διόρισε ιατροχειρούργο στα Κύθηρα, όπου έζησε στο Κάστρο που γεννήθηκε και ετάφη στον Παντοκράτορα μαζί με τους προγόνους του Διονυσίου Σολωμού.

Ο κ. Ευαγγελάτος, ο μάγος του θεάτρου μας, από αγάπη στα Κύθηρα και θαυμασμό στον ιατροφιλόσοφο και στο έργο που ο ίδιος επιμελήθηκε την κριτική έκδοσή του, ζήτησε να συμπεριληφθεί το έργο στο φεστιβάλ Αθηνών και ανέλαβε την ευθύνη της παράστασης, που έχει πολύ χιούμορ, εφηβική δροσιά, ωραία γλώσσα με άφθονα στοιχεία του Κυθηραϊκού ιδιώματος, μυθικά πρόσωπα και ανέμελους ερωτευμένους βοσκούς που κυκλοφορούν στα δάση.

Την παράσταση θα πρέπει να τιμήσουν οι Κυθήριοι των Αθηνών και να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Ευαγγελάτο που δεν χάνει ευκαιρία να δείξει την αγάπη του στα Κύθηρα.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση