Στραπόδι, ένας εξώστης με θέα στα Κύθηρα

Το Στραπόδι είναι ένας πανέμορφος συνοικισμός κοντά στο Λειβάδι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου και χωρίζεται σε Άνω και Κάτω Στραπόδι.

Το χωριό κατοικείται από οικογένειες Καλλίγερων, οι οποίοι λέγεται ότι έφθασαν στα Κύθηρα από την Κρήτη περί το 1350, τότε που οι Bενετοί φεουδάρχες Βενιέρι προσπαθούσαν να εγκαταστήσουν νέες οικογένειες στο νησί, παρέχοντας φορολογικές απαλλαγές. Οπωσδήποτε το Στραπόδι αναφέρεται το 16ο αι. και ο άγιος Ιωάννης, ο ενοριακός ναός, σε κτητορική επιγραφή αναφέρεται ότι εκτίσθη το 1570 από το Νικόλαο Καλλίγερο. Το χωριό κάποτε ήταν ολοζώντανο με πολύ κεφάτους ανθρώπους, αστείους, γλεντζέδες, χορευταράδες, νεολαία που διατηρούσε δύο αίθουσες διασκέδασης που λειτουργούσαν και σαν χοροδιδασκαλεία το «Μασκέ» και το «Καπρίς»

Το παρωνύμιο των κατοίκων του Στραποδίου ήταν σφυριχτράδες, διότι σφύριζαν σκοπούς και ακούγονταν μακριά. Ψηλά στο λόφο, σε μια ωραία τοποθεσία που δεσπόζει στη γύρω περιοχή είναι η βρύση του χωριού, από την οποία υδρευόταν το χωριό και πότιζε και τα γύρω πανέμορφα περιβόλια.

Τα παλιά τα χρόνια η αγαπημένη φάρσα των χωριανών ήταν η τρομπολαϊνα με την οποία τρόμαζαν και ξεσήκωναν τους περαστικούς και τους ανύποπτους. (βλ. Κυθηραϊκά)

Παλιά πέτρινη πελεκητή γούρνα για το πλύσιμο στη βρύση του Στραποδιού
Το καμπαναρίο του Άη Γιάννη έργο του καλλιτέχνη Νικολάου Φατσέα-Φουριάρη περί το 1870.
Η κτητορική επιγραφή στον άγιο Γιάννη με χρονολογία κτίσεως 1570 και ανακαινίσεως 1868
Ένας από τους κήπους του Στραποδίου
Η είσοδος ενός παλιού αρχοντικού της εξοχής της οικογενείας Δουρέντε στο Στραπόδι.
Η θέα προς το Μανιτοχώρι
Ο κ. Γιαννακός Καλλίγερος, ο άνθρωπος της μεγάλης προσφοράς, που τόσα πολλά του οφείλει η περιοχή, είναι ο τελευταίος επιζών επιδέξιος χειριστής και κατασκευαστής της τρομπολαϊνας.
Η πηγή στο Στραπόδι
Διαβάστε επίσης...
2 Σχόλια
  1. Παντελής Κωνσταντίνου λέει

    Αγαπητή κυρία Χάρου, καλησπέρα σας! Συγχαρητήρια για τα διαφωτιστικά άρθρα σας, πολύτιμα εργαλεία για κάθε ερευνητή και όχι μόνο!
    Είμαι εικαστικός και ζω στην Αθήνα. Έχουμε συναντηθεί για πολύ λίγο το καλοκαίρι του 2018 στη Χώρα, με αφορμή μια έρευνά μου για το νησί.
    Σχετικά με ένα άρθρο σας για την “τρομπολαΐνα” και τον Γιαννακό Καλλίγερο, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει κάποια καταγραφή του ήχου του οργάνου, κάποιο βίντεο που να το παρουσιάζει ο ίδιος, ή ίσως απόγονος που να μπορεί να δώσει επιπλέον πληροφορίες για την κατασκευή ή τον χειρισμό του.
    Σας ευχαριστώ θερμά!

  2. Ελένη Χάρου λέει

    Ευχαριστώ πολύ! Δυστυχώς δεν υπάρχει σχετικό βίντεο. Ο,τι στοιχεία μπόρεσα να συγκεντρώσω είναι γραμμένα στο σχετικό δημοσίευμα.

Αφήστε μια απάντηση