Προεκλογική οξύτητα το 1895 στα Κύθηρα

Στην τωρινή προεκλογική απραξία και αδιαφορία, έχει ενδιαφέρον να ανατρέξομε σε προεκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος στα Κύθηρα, που τις χαρακτήριζαν τα έντονα πολιτικά πάθη, οι υπερβολές και οι ακρότητες.

Στα τέλη του 19ου αι. στην εποχή του σφαιριδίου, το πολιτικό σκηνικό χαρακτηριζόταν από δικομματισμό με τα κόμματα του Χαριλάου Τρικούπη και του Θεόδωρου Δεληγιάννη. Στις εκλογές του Μαϊου 1895 υποψήφιοι του Τρικουπικού κόμματος στα Κύθηρα ήταν ο Σπύρος Στάης από τη Χώρα, ο Εμμανουήλ Χρυσούλης και ο Δημήτριος Σοφίος από τον Ποταμό.

Υποψήφιοι του Δεληγιαννικού κόμματος ήταν ο γιατρός Διονύσιος Καλούτσης από τη Χώρα και ο δικηγόρος Γεώργιος Π. Κορωναίος από τον Ποταμό. Τα Κύθηρα μοιράστηκαν. Η προεκλογική εκστρατεία με ομιλίες των υποψηφίων άρχισε από το πανηγύρι της Ορθοδοξίας στα Μυρτίδια, και κορυφώθηκε στα πανηγύρια της Νέας Εβδομάδας, όπου μαζευόταν πολύς κόσμος.

Στα Κύθηρα τότε κυκλοφορούσαν η φιλοτρικουπική εφημερίδα «ΚΥΘΗΡΑ» που υποστήριζε το Σπύρο Στάη και η «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ» που υποστήριζε το Δηλιγιαννικό κόμμα και τον Κυθήριο υποψήφιο Γεώργιο Κορωναίο.

Ο Στάης και ο Κορωναίος, δεινοί ρήτορες και οι δύο διασταύρωσαν τα ξίφη τους με πολλή ένταση προεκλογικά και μετεκλογικά.

Ο Γεωργιος Κορωναίος δικηγόρος στον Πειραιά πολιτευόμενος.
Η φωτό απο την Κυθηραϊκη Επιθεώρηση του 1909 του Διονυσιου Αλβανακη
Ο Σπύρος Στάης διετέλεσε βουλευτής, Υπουργός Παιδείας και Υπουργός Εσωτερικών. Η φωτό απο ψηφοδέλτιο της εποχής.
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση