Ποικιλίες ελιάς στα Κύθηρα

Το λάδι και το μέλι είναι τα κυριότερα προϊόντα στα Κύθηρα.

Η πιο γνωστή και η πιο διαδεδομένη ποικιλία ελιάς στο νησί μας είναι η Κορωνέικη που δίνει την καλύτερη ποιότητα λαδιού. Στη δεκαετία του 50, 60 δημιουργήθηκε εκτός των άλλων και φυτώριο ελιάς στην Πατρίκειο Γεωργική Σχολή του Καραβά, που τροφοδοτούσε όλο το νησί.

Εκτός από την Κορωνέϊκη άλλες ποικιλίες ελιάς που ήρθαν στα Κύθηρα κατά καιρούς ήταν οι επιτραπέζιες Ισπανική, μάτσα, μανάκι, Καλαμών, Αμφίσσης, Ποριώτικη. Κάποιες απ’ αυτές χρησιμοποιούνται και ως λαδολιές.

Τελευταία ο ρέκτης αντιδήμαρχος Μαθιός Αγγελιουδάκης, που εκτός των άλλων καθηκόντων του, κλαδεύει, καθαρίζει, μπολιάζει και φυτεύει, έφερε στα Κύθηρα την ποικιλία της Αθηνολιάς, η οποία ωριμάζει αργά και έχει λάδι εξαιρετικής ποιότητας.

Στο πανηγύρι του αγίου Λέοντος στις Αλεξανδράδες, την Κυριακή της Τυρινής, στόλισε την εικόνα του αγίου Λέου, με ωραία κλαδιά αθηνολιάς.

(Φωτο: Μαθιός Αγγελιουδακης)

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση