Πάστα μύ(γδα)λο, η αμυγδαλόπαστα των Κυθήρων

Ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα της εκλεκτικιστικής ζαχαροπλαστικής των Κυθήρων είναι η πάστα μύλο. Είναι ένα είδος αμυγδαλόπαστας και η ονομασία προήλθε ίσως από παραφθορά του pasta almond.

Το γλυκό αυτό το έφερε στα Κύθηρα με τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Κυθήριος ζαχαροπλάστης Εμμανουήλ Κοντολέων –Κόκκινος, από τα Κοντολιάνικα, ο οποίος από τα Κύθηρα μικρό παιδί πήγε στη Σύρο και κατόπιν στη Σμύρνη. Όταν επέστρεψε στα Κύθηρα άνοιξε το φημισμένο ζαχαροπλαστείο του στη Χώρα και η πάστα μύλο έγινε το δημοφιλέστερο δημιούργημά του.

Έτσι διαδόθηκε στα Κύθηρα και ήταν το εκλεκτό γλύκισμα στα εορταστικά τραπέζια. Στις ορθογώνιες μακρουλές φόρμες που έψηνε το γλυκό έστρωνε μια βάση από ένα λεπτό στρώμα γλυκιάς ζύμης. Γέμιζε τη φόρμα με την αμυγδαλόπαστα από αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, αυγά, ζάχαρη, πυκραμύγδαλα, γάλα  και μετά το ψήσιμο έβαζε στο γλυκό μια επικάλυψη με ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα με ζάχαρη. Την παράδοση στο ζαχαροπλαστείο συνέχισε ο γιος του, Ιωάννης Κοντολέων-Κόκκινος, ο οποίος δημιούργησε το ιστορικό καφενείο στη Χώρα και στη συνέχεια ο Νίκος Δαπόντες.

Σήμερα η πάστα μύλο εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο γλυκό των επισκεπτών των Κυθήρων, οι οποίοι το βρίσκουν στα ζαχαροπλαστεία και καφενεία του νησιού.

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση