Όταν ένας Κυθήριος “ανέβηκε” στο Ηρώδειο

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου του 2016 ανεβηκε στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών, σε πανελλήνια πρώτη παράσταση ο «Αμύντας» μια ποιμενική κωμωδία, που τυπώθηκε ανώνυμα στη Βενετία το 1745. Πρόκειται για ελεύθερη παράφραση του γνωστού έργου του Τορκουάτο Τάσο.

Πριν από πολλά χρόνια ο αλησμονητος διακεκριμένος Ακαδημαϊκός μας Σπύρος Ευαγγελάτος, πρωτοπόρος σκηνοθέτης και ακάματος ερευνητής, ανακάλυψε στην Ιταλία ότι πίσω από τον ανώνυμο ποιητή της Ελληνικής εκδοχής του Αμύντα κρύβεται ο Κυθήριος ιατροφιλόσοφος του 18ου αι. Τζώρτζης Μόρμορης, που σπούδασε στην Πάδοβα και ήταν μέλος μιας ακαδημίας της Φλωρεντίας. Η Βενετία τον διόρισε ιατροχειρούργο στα Κύθηρα, όπου έζησε στο Κάστρο που γεννήθηκε και ετάφη στον Παντοκράτορα μαζί με τους προγόνους του Διονυσίου Σολωμού.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο μάγος του θεάτρου μας, από αγάπη στα Κύθηρα και θαυμασμό στον ιατροφιλόσοφο και στο έργο που ο ίδιος επιμελήθηκε την κριτική έκδοσή του, ζήτησε να συμπεριληφθεί το έργο στο φεστιβάλ Αθηνών, το σκηνοθέτησε και ανέλαβε την ευθύνη της παράστασης, που έχει πολύ χιούμορ, εφηβική δροσιά, ωραία γλώσσα με άφθονα στοιχεία του Κυθηραϊκού ιδιώματος, μυθικά πρόσωπα και ανέμελους ερωτευμένους βοσκούς που κυκλοφορούν στα δάση.

Η κριτική έκδοση του έργου από τον Ακαδημαϊκό Σπύρο Ευαγγελάτο.
Ο Κυθηριος ιατροφιλοσοφος του 18 ου αι. Τζώρτζης Μορμορης
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση