Οργανοπαίκτες της μουσικής παράδοσης των Κυθήρων

Ένα αξέχαστο ντουέτο στην παραδοσιακή μουσική των Κυθηρων ήταν ο Παναγιώτης Στάθης-Βιζυρης απο το Κεραμουτό (βιολί) και ο Θοδωρής Κοντολέων-Ροδοκανάκης (λαούτο)

Ήταν κι αυτοί δημοφιλείς και περιζήτητοι σε χορούς και πανηγύρια και γιορτές και γάμους και εκδηλώσεις.

Το 1965 στις γυμναστικές επιδείξεις του Γυμνασίου Κυθηρων ο αξέχαστος Δημήτρης Κασιμάτης (Τζιμαρας) με τους εκλεκτούς συνεργατες του, τη γυναίκα του, το Γιαννη Στάθη-Σπιθεα και το Βικεντιο Κασιμάτη, που ομόρφυναν τα νεανικά μας γλέντια, έπαιξαν παραδοσιακούς σκοπούς των Κυθηρων και χόρεψαν οι μαθητές. Σ´ αυτούς τους ανθρώπους και σε μερικούς άλλους ακόμα οφείλομε τη διατήρηση της μουσικής παράδοσης των Κυθηρων.

Ο όρθιος δεξιά είναι ο γυμναστής μας Κατωποδης απο τη Λευκάδα.

Άλλη μια οικογένεια μουσικών που ασχολήθηκαν με τη δημοτική μουσική των Κυθήρων είναι η οικογένεια Καβιέρη από τον Ποταμό. Τα αδέλφια Βαγγέλης, Θεόδωρος και Μιχαήλ είχαν λεπτή καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία. Έπαιζαν βιολί και άλλα μουσικά όργανα.

Ο Βαγγέλης, που συνέβαλε πολύ στην τόνωση του μουσικού αισθήματος στα Κύθηρα, είχε μεγάλο ταλέντο και στο τραγούδι, και ερμήνευε με μοναδικό τρόπο τα Τσιριγώτικα τραγούδια. Ήταν άριστος ψάλτης και εκφραστικός τραγουδιστής, άσσος χορευτής και χοροδιδάσκαλος.

Ήταν ο πρωτεργάτης για τη δημιουργία μαντολινάτας και χορωδίας στον Ποταμό μετά την Κατοχή και στενός συνεργάτης του αλησμόνητου Στράτου Θεοδωρακάκη, του επί σειράν ετών μαέστρου της φιλαρμονικής των Κυθήρων.

Πρώτος καθήμενος απο δεξιά ο Στράτος Θεοδωρακακης. Η φωτό είναι απο το βιβλίο του γιατρού Κοσμά Μεγαλοκονομου “Ποταμός, ιστορία και εικόνες”

 

Ένα απο τα γλυκύτερα βιολιά της παραδοσιακής μουσικής των Κυθηρων ήταν του Κοσμά Στάθη- Σπιθέα, που μας χάρισε αξέχαστες στιγμές.

Δυστυχώς αυτό το υπέροχο βιολί εσίγησε νωρίς, αλλά ευτυχώς την οικογενειακή παράδοση συνεχίζουν ο αδελφός του Γιάννης με τα παιδιά του και τα εγγόνια του, το πασίγνωστο μουσικό σχήμα που πλαισιώνει τις εκδηλώσεις μας.

Στη φωτό ο Κοσμας Στάθης παίζει με τον Τζιμάρα και κάποιον άλλον άγνωστο σε μένα και φαίνεται απο την έκφραση του προσώπου του πόσο απολαμβάνει τη χαρά της μουσικής!

Ένα ακόμη αξέχαστο Τσιριγώτικο μουσικό συγκρότημα γύρω στη δεκαετία του ‘50 ήταν των Τσαγκαριανών από τα Μητάτα. Τα αδέλφια Πρωτοψάλτη, Βρετός, Μηνάς και Παναγιώτης έπαιζαν βιολί, λαούτο, μαντολίνο, σαντούρι.

Ο Βρετός ήταν και συνθέτης και στιχουργός και ο Μηνάς επίσης στιχουργός. Ήταν ζυμωμένοι κι αυτοί με τη γνήσια Κυθηραϊκή παράδοση και μας παρέδωσαν τις μελωδίες ατόφιες.

Οι πιο γνωστές δικές τους συνθέσεις είναι «τα χωριά» και «γύρνα αγάπη μου» Οι πανέμορφες αυτές μελωδίες καταγράφηκαν σε δίσκο 33 στροφών με τη φωνή της Ρεγγίνας, γυναίκας του Παναγιώτη (Πίτσικα)

Την παράδοση συνέχισε ο Δημήτρης, ο γιος του Μηνά με το βιολί του.

Ο Δημήτρης Πρωτοψάλτης (Πορφυρούσας) μπροστά με το βιολί συνοδεύει το γαϊτανάκι. Δίπλα του με το μαντολίνο ο Χαραμουντάνης. (φωτο Μ.Σοφίος)

 

Διαβάστε επίσης...
1 Σχόλιο
  1. […] το ταπεινό αφιέρωμα σ’ αυτούς που με μεράκι υπηρέτησαν τη μουσική μας […]

Αφήστε μια απάντηση