Οι Δάσκαλοί μας

Όσοι από μας φοίτησαν στα δημοτικά σχολεία των Κυθήρων κατά τη δεκαετία του ’50 και πρωτύτερα και αργότερα, μέσα σ’ αυτή τη φωτογραφία θα ανακαλύψουν κάποιες αξέχαστες μορφές δασκάλων που γλύκαναν τα παιδικά μας χρόνια.

Το 1955, την εποχή του επιθεωρητή, της βίτσας και της ξυλόσομπας για τη θέρμανση, την εποχή του πρωινού και απογευματινού ωραρίου, την εποχή του θρυλικού Αναγνωστικού «τα καλά παιδιά» στα Κύθηρα υπήρχαν εν ενεργεία 16 Δημοτικά Σχολεία μονοθέσια και διθέσια με 20 περίπου εκπαιδευτικούς ντόπιους επί το πλείστον, αλλά και ξένους πολλές φορές.

Το μοναδικό που στεγαζόταν και στεγάζεται ακόμα στο παλιό κτίριο της Αγγλικής περιόδου ήταν της Χώρας. Όλα τα άλλα στεγάζονταν σε κτίρια του 20ού αι. που έγιναν με τη συνδρομή Κυθηρίων ευεργετών, από το κληροδότημα Συγγρού κ.α. Αυτά τα Δημοτικά ήταν της Χώρας, Καλάμου, Λειβαδίου, Κοντολιανίκων, Μαρκεσακίων, Πιτσινιανίκων, Μυλοποτάμου, Καρβουνάδων, Φρατσίων, Βιαραδίκων, Μητάτων, Καστρισιανίκων, Αρωνιαδίκων, Λογοθετιανίκων, Ποταμού, Καραβά.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν Διδασκαλικό Σύλλογο και συνέρχονταν και αποφάσιζαν και έκαναν συνεστιάσεις και εκδρομές ιδίως κατά τις επισκέψεις επιθεωρητών στα Κύθηρα. Στη φωτογραφία ο Διδασκαλικός Σύλλογος Κυθήρων με τον Επιθεωρητή τους σε εκδρομή στο Μυλοπόταμο στις 26 Μαϊου 1955.

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση