Ο προσκοπισμός στα Κύθηρα

Η προσκοπική κίνηση στα Κύθηρα ξεκίνησε το 1947. Καθήκοντα αρχηγού ανέλαβε ο μαθηματικός καθηγητής, Ανδρέας Φατσέας και υπαρχηγού ο φυσικός καθηγητής, Γιώργος Μασσέλος.

Οργανώθηκε τοπική Εφορεία στα Κύθηρα και δημιουργήθηκαν ομάδες με αρχηγούς στα χωριά μας, οι οποίες αριθμούσαν 146 άτομα το πλείστον γυμνασιόπαιδα. Οι Κυθήριοι της Αμερικής και της Αυστραλίας έστειλαν τις στολές, τα καπέλα, τα παπούτσια και όλα τα αξεσουάρ των προσκόπων. Η βάση των ομάδων για τις συγκεντρώσεις τους ήταν η λέσχη στη Χώρα και στον Ποταμό και στα κτίρια των Δημοτικών Σχολείων για τα χωριά μας.

Το 1950 δημιουργήθηκε και ομάδα ναυτοπροσκόπων με αρχηγό τον κ. Κοσμά Παστό. Παραχωρήθηκε και μια βάρκα «η προσκοπίνα» με την οποία οργάνωναν θαλάσσιες εξορμήσεις, εξερευνήσεις και κωπηλασίες.

Στην προσκοπική κίνηση στα Κύθηρα εκτός από τους ντόπιους καθηγητές του Γυμνασίου μας και τους ιδιώτες, βοήθησαν και ξένοι υπάλληλοι, όπως ο Μιχαήλ Βογιατζής και Ιωάννης Μποτσαράκος υπάλληλοι της Ε.Τ.Ε.

Ναυτοπρόσκοποι στη ΧΩΡΑ με τον αρχηγό τους Κοσμά Παστό.
Πρόσκοποι στο προαύλιο του Γυμνασιου Κυθηρων
Ο ναυτοπρόσκοπος κ. Δημήτρης Λουράντος νυν συνταξιούχος δημοδιδάσκαλος, με το συμμαθητή του κ. Νίκο Πετροχειλο, λατινιστή, ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου και πρόεδρο της εταιρείας Κυθηραϊκων μελετών.

Πρόσκοποι στον Ποταμό μπροστά στην προτομή του στρατηγού Πάνου Κορωναίου με το διευθυντή της ΕΤΕ Μιχάηλ Βογιατζή.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση