Ο Όσιος Θεόδωρος, προστάτης των Κυθήρων

Στις 12 Μαϊου στα Κύθηρα γιορτάζει το ιστορικό προσκύνημα του Οσίου Θεοδώρου, ο οποίος ανήκει στην τοπική μας αγιολογία.

Η μονή του Οσίου Θεοδώρου Κυθήρων

Ο Όσιος Θεόδωρος, προστάτης των Κυθήρων, σύμφωνα με το βίο του, γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας μεταξύ των ετών 870-890. Μεγάλωσε και σπούδασε στο Ναύπλιο, όπου παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά. Η επιθυμία του να μονάσει τον έφερε στη Ρώμη και κατόπιν στη Μονεμβασία, όπου κλείστηκε σ’ ένα κελί της εκκλησίας της Θεοτόκου της Διακονίας.

Από εκεί ήρθε στα Κύθηρα περί το 921, όταν η νήσος ήταν “έρημος και αοίκητος” λόγω των επιδρομών των Σαρακηνών της Κρήτης και μόνασε στον παλαιό χριστιανικό ναό των αγίων Σεργίου και Βάκχου, ο οποίος φαίνεται είχε ιδρυθεί στη θέση ειδωλολατρικού ναού προς τιμήν του Διονύσου. Το 922, στις 12 Μαϊου ο Όσιος Θεόδωρος απέθανε και λίγο καιρό μετά το θάνατό του ναύτες περαστικοί από τα Κύθηρα βρήκαν άθικτο το λείψανό του.

Τρία χρόνια αργότερα, το 925, Μονεμβασιώτες έθαψαν το λείψανο του αγίου. Η παλιά εκκλησία των αγίων Σεργίου και Βάκχου ξαναχτίστηκε από Μονεμβασιώτες και αφιερώθηκε στον Όσιο Θεόδωρο. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε μοναστήρι, το οποίο απέκτησε περιουσία, την οποία καλλιεργούσαν οι ιερωμένοι, κοσμικοί και μοναχοί.

Το χρονικό του Κυθήριου μοναχού Χειλά αποτελεί πολυτιμότατη πηγή για την ιστορία του μοναστηριού. Είναι μια έκθεση- αναφορά προς τους Βενιέρους, η οποία εγράφη περί το 1460. Σύμφωνα με το χρονικό, το μοναστήρι ανήκει στη δικαιοδοσία των Λατίνων φεουδαρχών Βενιέρων, στους οποίους κατέβαλαν ετήσιο φόρο από τα εισοδήματα της μονής. Κατά τα μέσα του 14ου αι. το μοναστήρι αναλαμβάνει κάποιος πρωτοπαπάς Νοταράς.

Γύρω στα 1630 ο επίσκοπος Κυθήρων Αθανάσιος Βαλεριανός ανακαίνισε το ναό του Οσίου, στον οποίο έγιναν διάφορες μετατροπές και προσθήκες. Πάνω από την κυρία είσοδο εντοιχίστηκε εντυπωσιακός θυρεός με αναμνηστική πλάκα η οποία φέρει την επιγραφή “ΕΠΤΑΣΟ ΤΟΙΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟΙΣ ΑΘΑΝΑΣΙΕ ΠΡΟΦΡΩΝ ΑΓΛΑΪΣΙ ΠΤΙΛΟΙΣ ΥΨΙΘΡΟΝΩ ΤΕΜΕΝΕΙ. ΟΞΥΤΑΤΟΙΣ ΔΕ ΜΑΚΑΡ ΑΡΕΤΑΩΝ ΒΕΝΘΕΣΙΝ ΑΥΘΙΣ ΛΗΨΗ ΦΩΣ ΑΠΛΕΤΟΝ ΤΡΙΑΔΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ”. Μια απόπειρα να αποδοθεί σε ελεύθερη μετάφραση το ανωτέρω επίγραμμα είναι η εξής:
«Αθανάσιε ζηλωτή, πέταξες ψηλά με λαμπρά φτερά και ξεπέρασες τη Διονυσιακή λατρεία και ανέδειξες τον παλιό ναό του Διονύσου σε περίλαμπρο τέμενος. Με το άπειρο δε βάθος της αρετής σου θα λάβεις άπλετο το φως της ουρανίου Τριάδος»

Κατά καιρούς το μοναστήρι οργάνωνε διάφορες «ζητείες» για να αντιμετωπίσει τα έξοδα του ναού. Γύρω από το μοναστήρι δημιουργήθηκε οικιστικός χώρος που τον κατοικούσαν οι οικογένειες των ιερέων. Σύμφωνα με αρχειακές μαρτυρίες κατά το 1695 η μονή αριθμούσε 10 κελιά με μοναχές και δόκιμες, τελεί δε υπό την άμεση εποπτεία του επισκόπου Κυθήρων, στον οποίο υποχρεούται ο εκάστοτε εφημέριος να δίνει λεπτομερή αναφορά για κάθε ζήτημα.

Εξ άλλου ο εκάστοτε επίσκοπος αναθέτει την εφημερία και φροντίζει για την περιουσία του ναού. Έτσι στο ληξιαρχικό αρχείο αναφέρεται «η επισκοπική εκκλησία του αγίου Θεοδώρου.»

Κατά την περίοδο 1762-1808 ηγούμενος της μονής διετέλεσε ο παπά- Μελέτιος Σοφιανός, ο οποίος ανήκει σε μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Μονεμβασίας. Άλλοι εφημέριοι που υπηρέτησαν τη μονή κατά τον 18ο και 19ο αι. είναι ο παπά Αντώνιος Φατσέας, ο παπά Γιώργης Χαραμουντάνης, ο παπά Νικόλας Χαραμουντάνης, ο παπά Δημήτρης Χαραμουντάνης, ο ιερομόναχος Νικόλαος Πρινέας, ο παπά Ιωάννης Καλοκαιρινός, ο παπά Κοσμάς Παυλάκης.

Στον περίβολο της μονής λειτούργησε κατά τους χρόνους της Αγγλοκρατίας η περίφημη «Αλληλοδιδακτική Σχολή του αγίου Θεοδώρου της Αρχιεπισκοπής».

Ο Παπά -Σταύρος Χάρος, ο Παπά-Παναγιώτης Ανδρόνικος και ο Παπά Αντώνης Σκλάβος.
Ο Παπά-Σταύρος Χάρος και ο Παπά-Παχουντάκης.
Η κάρα του Οσίου Θεοδώρου στην παλιά ασημένια λειψανοθήκη της.
Στο πανηγύρι του Οσίου, 12 Μαϊου 1975 οι μαθητές του Γυμνασίου Κυθήρων ακολουθούν τη λιτανεία
Η λιτανεία της εορτής στις 12 Μαϊου 1987
Τα δύο ιερότερα κειμήλια του Κυθηραϊκού λαού, η Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας και η κάρα του Οσίου Θεοδώρου στον περίβολο της μονής του Οσίου
Ο εντυπωσιακός θυρεός στην είσοδο του ναού με την αναμνηστική επιγραφή, στην οποία αναφέρεται ο Επίσκοπος Κυθήρων Αθανάσιος Βαλεριανός περί το 1630, μετέπειτα Μητροπολίτης Φιλαδελφείας (Βενετίας)
Η παλαιά εικόνα του Οσίου Θεοδώρου με επιχρυσωμένο αργυρό ένδυμα, έργο του χρυσοχόου Νικολάου Σπιθάκη από το Μυστρά, περί το 1835.
Στο κάτω μέρος δεξιά το οικόσημο του Επισκόπου Κυθήρων κατά την περίοδο της Αγγλικής Προστασίας, Προκοπίου Καλλονά.
Ο Όσιος Θεόδωρος αριστερά, δέεται για τους κατοίκους της οχυρωμένης πολιτείας των Κυθήρων, που είναι εκτεθειμένοι σε μυρίους κινδύνους. Δεξιά ο Άγιος Ρόκκος των καθολικών. Και οι δύο θεωρούνταν προστάτες των πανωλόβλητων.
Η εικόνα είναι αφιερωματική περί το 1700. Εκείνη την περίοδο η πανούκλα ήρθε στα Κύθηρα.
Ο άγιος Ρόκκος αποκαλύπτει στο μηρό το σημάδι από την τομή που έκαναν σε όσους προσβάλλονταν από τη βουβωνική πανώλη. Ο ίδιος ήταν γιατρός από τη Γαλλία, έζησε το 13ο αι. και προσεβλήθη από την πανούκλα. Ο μόνος που του έμεινε πιστός ήταν ο σκύλος του.

 

Διαβάστε επίσης...
2 Σχόλια
  1. Φώτης Φωτεινάκης λέει

    Χρόνια πολλά! Να έχουμε την ευχή του Αγίου Θεόδωρου και αυτή να σκεπάζει τα Κύθηρα, όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

    1. Ανδρέας λέει

      Χρόνια Πολλά !!! Πολλές Ευχές !!!

Αφήστε μια απάντηση