Μια άγνωστη ιστορία με τον Ωνάση

Ο Ωνάσης ως γνωστόν το 1923, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή σε ηλικία 17 ετών πήγε μετανάστης στην Αργεντινή, η οποία έγινε αφετηρία των μεγάλων κατακτήσεών του στον επιχειρηματικό τομέα. Την ίδια εποχή βρέθηκε εκεί μετανάστης και ο Γιάννης Χάρος από τα Κύθηρα, ο οποίος έλαβε μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία. Οι δύο νέοι στα πρώτα πολύ δύσκολα βήματα στο Μπουένος Άιρες, με νωπές τις μνήμες από τη Σμύρνη, συναντιούνταν καθημερινά στο ελληνικό προξενείο, γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι.

Μάλιστα ο Ωνάσης τον πρώτο καιρό στο Μπουένος Άιρες νοίκιασε ένα δωμάτιο στο σπίτι της οικογένειας Λουράντου από τα Κύθηρα. Και οι δύο στην αρχή έκαναν διάφορες δουλειές. Το 1925 ο Ωνάσης δούλευε νυχτερινός τηλεφωνητής. Σύμφωνα με τις διηγήσεις του Χάρου μια μέρα οι δύο φίλοι βρέθηκαν μπροστά σε μια Περουβιάνα που έλεγε την τύχη. Όταν έπιασε και μελέτησε το χέρι του Ωνάση, του είπε ότι θα μεγαλουργήσει στη γη και στη θάλασσα και στους αιθέρες. Μετά ο Ωνάσης ξεκίνησε να ασχολείται με τον καπνό και τα τσιγάρα και μια μέρα πρότεινε στο Χάρο, που ήταν φερέγγυος και ευπαρουσίαστος, συνεργασία, την οποία ο Χάρος δεν δέχτηκε, διότι φοβόταν το ρίσκο.

Τελικά ο Ωνάσης ακολούθησε την πολυτάραχη πορεία του, ο δε Χάρος έμεινε στο Μπουένος Άιρες, όπου έζησε μια ευτυχισμένη, ήρεμη οικογενειακή ζωή και άνοιξε κατάστημα, Harros, το οποίο κατά σύμπτωση βρέθηκε κάποτε αντιμέτωπο με κατάστημα της διάσημης αλυσίδας καταστημάτων Harrods.

Τσάντα με τη γνωστή φίρμα των Harrods.
Χαρτί αλληλογραφίας με τη φίρμα της επιχείρησης του Κυθηριου Γιαννη Χάρου.
Διαβάστε επίσης...
1 Σχόλιο
  1. Θεόδωρος Τριφύλλης λέει

    Να είσθε καλά κυρία Χάρου, που ενημερώνετε τους Κυθηρίους (και όχι μόνο) με τις πάντοτε ενδιαφέρουσες ιστορίες, όπως η συγκεκριμένη με τον Ωνάση και τους Κυθηρίους.
    Ποιός να φανταζόταν τότε ότι το αεροδρόμιο των Κυθήρων θα έπαιρνε το όνομα του αδικοχαμένου γιού του.Ωνάση.

Αφήστε μια απάντηση