Κυθήριοι σπουδαστές στην Ιόνιο Ακαδημία

Ως γνωστόν η περίπυστoς Ιόνιος Ακαδημία ιδρύθηκε το 1824 στην Κέρκυρα, στην πρωτεύουσα της Ιονίου Πολιτείας, στα πλαίσια του μεγαλεπήβολου και πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος του φιλέλληνα κόμη του Γκίλφορδ. Λειτούργησε 40 χρόνια και είναι το πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στον Ελλαδικό χώρο με ανυπολόγιστη πνευματική ακτινοβολία.

Ένα χρόνο μετά την Ένωση, το Δεκέμβριο του 1865 η Ακαδημία έκλεισε με Βασιλικό Διάταγμα. Πολλοί Κυθήριοι σπούδασαν στην Ιόνιο Ακαδημία, και στο Ιεροδιδασκαλείον της Κέρκυρας, όπως ο Αγαθάγγελος Καλλίγερος, ο Ηγούμενος των Μυρτιδίων και ο Κύριλλος Κεντρωτής, Ηγούμενος στον Εγκρεμνό και καθηγητής στο δευτερεύον σχολείο.

Από τους τελευταίους χρονολογικά είναι ο Ιωάννης Δαρμάρος του Γεωργίου, διαπρεπής Κυθήριος δικηγόρος, ο οποίος έλαβε το πτυχίο της Νομικής Σχολής το 1864. Το πτυχίο του έχει τη σφραγίδα από το «Αρχοντείον της Παιδείας» δηλ. την Πρυτανική Αρχή με την υπογραφή του Πρύτανη Αντωνίου Πολυλά.

Οι καθηγητές της Νομικής που υπογράφουν είναι ο Αναστάσιος Λαζαράτος, ο Σπυρίδων Μουστοξύδης, ο Όθων Πυλαρινός και ο Ιωάννης Βραχλιώτης. Ο Δαρμάρος από τα πλέον ευυπόληπτα άτομα της εποχής του, έζησε στα Κύθηρα εξασκώντας τη δικηγορική.

Πέθανε το 1904 και ετάφη στο κοιμητήριο του Αγίου Μηνά στη Χώρα. Στην επιτύμβια πλάκα είναι χαραγμένο “ΕΔΩ ΤΙΜΩΝ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗΝ ΣΕΒΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΕΝ ΗΡΕΜΙΑ ΕΛΗΞΕΝ ΤΟΝ ΕΥΣΕΒΗ ΤΟΥ ΒΙΟΝ”

Το δίπλωμα του Δαρμάρου το οποίο υπεγράφη με την Ένωση γι αυτό γράφει ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ο τάφος του Δαρμάρου στο κοιμητήριο του Αγίου Μηνά
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση