“Η παραθύρα” ή Τρύπια Πέτρα στο δρόμο των Μυρτιδίων

Στα έργα οδοποιίας της Αγγλικής περιόδου στα Κύθηρα συγκαταλέγεται και ο δρόμος των Μυρτιδιων με το γεφύρι που έχει χρονολογία 1821.

Το δυσκολότερο σημείο της διαδρομής ήταν ένας βράχος. Στο σημείο αυτό έγινε διάνοιξη και εκβραχισμός με τα μέσα της εποχής εκείνης και δημιουργήθηκε ένα εντυπωσιακό άνοιγμα, ικανοποιητικό για τα μεταφορικά μέσα της εποχής εκείνης. Το άνοιγμα αυτό εξυπηρέτησε στα μεγάλα έργα των Μυρτιδιων και τους προσκυνητές μέχρι σήμερα.

Τα σύγχρονα ογκώδη μέσα μαζικής μεταφοράς δεν μπορούν να περασουν, έτσι δημιουργήθηκε παρακαμπτήριος και η παραθύρα γλύτωσε απο την κατεδάφιση.

Η αναμνηστική πλάκα της Αγγλοκρατιας δυστυχώς κατεστραμμένη
Η παραθύρα περί το 1950. Φώτο Φατσέα
“Η Τρισεύγενη” το φορτηγό του ΓΙαννη Καλοκαιρινού-Καζαμία περνά την Τρύπια Πέτρα. Φωτό Φατσέα γύρω στα 1950
Το Μυλοποταμιτικο φορτηγό του Νίκου Καρυδη περνά την Τρύπια Πέτρα.( απο το βιβλίο του Κοσμά Μεγαλοκονομου : Ποταμός, ιστορία και εικόνες)
Το φορτηγό του Αντώνη Βλαντή στην Τρύπια Πέτρα τη δεκαετία του ’50 (απο το βιβλίο του Κοσμά Μεγαλοκονομου “Ποταμός, ιστορία και εικόνες” )
Οι προσκυνητές επιστρέφουν απο τα Μυρτιδια. Πήγαιναν με τα γαϊδουρακια, διανυκτέρευσαν στα κελιά και την επόμενη επέστρεφαν. Φώτο Φατσέα
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση