Εμμανουήλ Τριφύλλης – Καβάκος, ένας διακεκριμένος γλύπτης από τα Κύθηρα

Ο Εμμανουήλ Τριφύλλης-Καβάκος(1885-1972) γεννήθηκε στα Τριφυλλιάνικα των Κυθήρων.

Σε ηλικία 15 ετών πήγε μετανάστης στην Αμερική, όπου σπούδασε καλές Τέχνες. Το 1911 πήρε πτυχίο Ζωγραφικής και Γλυπτικής με διακρίσεις από το Πολυτεχνείο του Μέρυλαντ. Στη συνέχεια πήγε υπότροφος, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Παρίσι. Αναδείχθηκε ανάμεσα στους διακεκριμένους καλλιτέχνες γλύπτες της εποχής του με εξαιρετικές κριτικές και πολλά βραβεία.

Τα έργα του είναι σκορπισμένα. Στην Εθνική Πινακοθήκη υπάρχουν μόνο δύο μικρά γλυπτά. Στο Τοπικό Αρχείο Κυθήρων υπάρχουν άλλα δύο. Ο Καβάκος εγκατεστάθη μόνιμα στο Παρίσι, όπου διέπρεψε και η Γαλλική Κυβέρνηση του απένειμε τον Αργυρούν Σταυρόν της Λεγεώνος της Τιμής, επιβράβευση της καλλιτεχνικής αξίας και προσφοράς του και τιμή πολύ μεγάλη και για τα Κύθηρα και για την Ελλάδα.

Το 1964 στην 100ετηρίδα από την Ένωση της 7νήσου οργανώθηκε στο Ζάππειο έκθεση, όπου τα Κύθηρα εκπροσωπήθηκαν με έργα του Καβάκου. Στα Κύθηρα ήρθε το 1938 και το 1968. Το 1938 οργανώθηκε στα Κύθηρα, στον Ποταμό, έκθεση ασπρόμαυρων μεγάλων φωτογραφιών με έργα του.

Μια τέτοια φωτογραφία διασώθηκε με την «ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗ» Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη Θεογονία του Ησιόδου, σύμφωνα με την οποία η Αφροδίτη αναδύθηκε μέσα από κύματα κι αφρούς στη θάλασσα των Κυθήρων.
(Αδαμαντία Τριάρχη: Γράμμα από το Αστικό Σχολείο Ποταμού)

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση