Δημοτικό σχολείο θηλέων στη Χώρα Κυθήρων

Επί Αγγλοκρατίας, περί το 1830, ιδρύθηκε σχολείο θηλέων στα Κύθηρα και στεγάστηκε κοντά στην είσοδο του Κάστρου της Χώρας (νυν οικία Δουρίδα).

Κατά το τέλος του 19ου αι. φαίνεται ότι το κτίριο της Αγγλοκρατίας εγκαταλείφθηκε και το 1894 ο Δήμαρχος του Δήμου Κυθηρίων, Μ. Νικηφοράκης νοικιάζει την οικία της Ελένης χήρας Θεοδώρου Καλλιγέρου στη Χώρα για Δημοτική Σχολή Θηλέων.

Στις αρχές του 20ού αι. με ενέργειες του Υπουργού Σπύρου Στάη χτίστηκε νέο σχολικό κτίριο θηλέων στη Χώρα. Όταν τα σχολεία έγιναν μικτά, το κτίριο της Πλατείας στέγασε τις δύο πρώτες τάξεις. Μετά το 1930 όλοι οι μαθητές μεταφέρθηκαν στο κάτω σχολείο.

Περί το 1940 το κτίριο της Πλατείας στέγασε τον ασύρματο του Ναυτικού Παρατηρητηρίου. Στην Κατοχή στέγασε 2 τάξεις του Γυμνασίου, επειδή το κτίριο του Γυμνασίου επιτάχθηκε από τα στρατεύματα Κατοχής. Μετά τον Εμφύλιο στέγασε το ιατρείο και ένα υποτυπώδες νοσοκομείο, στο οποίο πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες ο γιατρός Νικόλαος Κασάπης.

Το 1958 η Εθνική Τράπεζα, που είχε εν τω μεταξύ αγοράσει το κτίριο, μεταστέγασε το Υποκατάστημα της Χώρας από την οικία Στάη στο κτίριο της Πλατείας, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

 

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση