Αρωνιάδικα, ένα ανοιχτό λαογραφικό μουσείο των Κυθήρων

Τα Αρωνιάδικα είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με έξοχα δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Κυθήρων, που είναι στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού και προσελκύει ανθρώπους με ποιότητα και απέραντο σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση των Κυθήρων.

Πρόκειται για ένα οικιστικό σύνολο με εξαιρετικό ενδιαφέρον που παρ’ όλη την πληθυσμιακή συρρίκνωση, γνωρίζει μια αισθητική αναβίωση με το σωστό τρόπο.

Παλιά σπίτια με φρουριακή αρχιτεκτονική, εξώπορτες, περιθυρώματα με ντόπιες αμυγδαλόπετρες και πωρόλιθους, εσωτερικές αυλές πλακοστρωμένες, σκάλες, ανωγάκια, φουρνόσπιτα, βόλτα, λουλουδιέρες, καμάρες, διαβατικά, εξώστες, ταρατσάκια, λιθόστρωτα, καμινάδες, όλα αυτά δημιουργούν ένα περιβάλλον που όταν το περιδιαβάζεις και το παρατηρείς, ζωντανεύει το παρελθόν των Κυθήρων με τον απόηχο των πειρατικών επιδρομών και τις παραδοσιακές ασχολίες ανδρών και γυναικών.

Τι ανεκτίμητη προίκα είναι για τα Κύθηρα αυτοί οι παραδοσιακοί οικισμοί! Πρέπει πάση θυσία να σωθούν με τον απαραίτητο σεβασμό, ώστε να μην αλλοιωθούν το ύφος και τα χαρακτηριστικά τους!

Στην εξώπορτα το «κουσούνι»μια πελεκημενη κυλινδρική πέτρα που χρησίμευε για να σπάνε τους βώλους του πηλού

Εξώπορτες με περιθυρώματα από αμυγδαλόπετρα ή πωρόλιθο

Στο ανώφλι από αμυγδαλόπετρα χαραγμένος ο Σταυρός, η χρονολογια, και τα αρχικά του νοικοκυρη

Λουλουδιερες

Διαβατικά

Βόλτα

Φουρνόσπιτα,τζάκια και λανοί.

Δέστρες στον τοίχο για τα ζωα

Δέστρες στον τοίχο για τα ζωα

Διαβάστε επίσης...
2 Σχόλια
  1. Βασίλης Λευθέρης λέει

    Οι άνθρωποι τα έκτισαν έφυγαν, αλλά τα σπίτια ντους , οι καμάρες, τα βόλτα οι πόρτες παραμένουν ζωντανές αναμνήσεις της εποχής τους. Σ’ ευχαριστούμε Ελένη Χάρου, μέσα σ’ αυτά κρύβονται οι αξίες του τόπου μας.

Αφήστε μια απάντηση