Αμερικάνικα ρολόγια “ANSONIA” στα Κύθηρα

Οι Κυθήριοι μετανάστες στην Αμερική και Αυστραλία, εκτός από την πολυτιμότατη οικονομική βοήθεια, έστελναν στους δικούς τους στα Κύθηρα από σπίρτα μέχρι γουναρικά, ρουχισμό, παπούτσια, είδη προικός, ρολόγια, μπαούλα κ.α.

Σε πάρα πολλά σπίτια των Κυθήρων υπάρχουν αναμνήσεις από την επικοινωνία των Κυθήρων με μεγαλουπόλεις της Αμερικής και της Αυστραλίας, όπου οι Κυθήριοι ίδρυσαν αδελφότητες. Όλα αυτά θα μπορούσαν να εκτεθούν σε ένα μουσείο της Κυθηραϊκής μετανάστευσης, το οποίο να στεγάσει, προτού χαθούν και τα σβύσει ο χρόνος, ό,τι απέμεινε από φωτογραφικό υλικό, επιστολές και αντικείμενα που να θυμίζουν αυτή τη θαρραλέα εξόρμηση των Κυθηρίων στο Νέο Κόσμο.

Μεταξύ των άλλων που έστειλαν οι μετανάστες μας στα Κύθηρα είναι και ρολόγια τοίχου της εταιρείας Ansonia clock company, που ήταν από τις σημαντικότερες Αμερικάνικες εταιρείες του 19ου αι. και παρήγαγε εκατομμύρια ρολογιών σε περισσότερα από 400 διαφορετικά μοντέλα. Η εταιρεία αυτή ξεκίνησε γύρω στα 1850 από στο Κονέκτικατ και αργότερα απλώθηκε στο Μπρούκλιν και Νέα Υόρκη. Η παρακμή της ήρθε πριν το β’ Πόλεμο.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση