Βεγγέρα και προβέγγερο στα Κύθηρα

Στα Κύθηρα συνεχίζεται ακόμα η ωραία συνήθεια της βεγγέρας και του προβέγγερου. Η βεγγέρα είναι η αποσπερίδα μετά το φαγητό, το προβέγγερο είναι η απογευματινή συγκέντρωση. Η βεγγέρα μαζεύει τους χωριανούς, τους γείτονες, τους συγγενείς και συνηθιζόταν ανέκαθεν σε σπίτια, σε αυλές, στις πλατείες των χωριών μας και των μοναστηριών μας και σε οποιαδήποτε γωνιά που μπορεί να γίνει στέκι.

Σ’ αυτές τις συγκεντρώσεις προέχει η συζήτηση, η κοινωνική συναναστροφή, μακριά από τηλεοράσεις, υπολογιστές και ηλεκτρονικά παιχνίδια και χαρτοπαίγνια που απαιτούν σιωπή και αυτοσυγκέντρωση.

Η βραδιά γεμίζει με αστεία, με ιστορίες, με ανέκδοτα, με κανένα τραγουδάκι και κανένα παιχνίδι από τα παλιά. Χθες το βράδυ στη Χώρα σε μια βεγγέρα αναβίωσε ένα παιχνίδι που έπαιζαν παλιά με τους κούκους, δηλ. τις τραγιάσκες. Τοποθετούσαν δύο καρέκλες αντικριστά και τις γεφύρωναν με ένα ξύλο γερό, κυλινδρικό (στυλιάρι).

Ο παίκτης που πρέπει να είναι ισορροπιστής, ανεβαίνει στο στυλιάρι και προσπαθεί με ένα ξύλο να πετάξει κάτω από τις καρέκλες 4 κούκους που είναι τοποθετημένοι στις άκρες της πλάτης της κάθε καρέκλας. Ο παίκτης ταλαντεύεται, προσπαθεί να ισορροπήσει, καμιά φορά πέφτει κάτω και αυτοί που παρακολουθούν λιγώνονται στα γέλια από τις αστείες κινήσεις του ισορροπιστή.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.