Το πρώτο πιστωτικό κατάστημα στα Κύθηρα

Μέχρι τον 20ο αι. δεν υπήρχε στα Κύθηρα πιστωτικό κατάστημα. Οι Κυθήριοι εξυπηρετούνταν από την Ιονική Τράπεζα, από το Βιτζαμάνειο κληροδότημα και από ιδιώτες.

Το 1905, την 1η Ιουλίου, εγκαινιάζεται το πρώτο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Κύθηρα, στη Χώρα, σε μια εποχή που πολλοί Κυθήριοι μεταναστεύουν σε Αμερική και Αυστραλία. Πρώτος Δ/ντής ήταν ο Κυθήριος γιατρός και 4 φορές βουλευτής Διονύσιος Καλούτσης, που παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1929.

Το υποκατάστημα στεγάστηκε στην οικία Καλούτση, στο Μέσα Βούργο, κάτω από το Κάστρο. Το 1930 ματαστεγάστηκε στην οικία του αρχαιολόγου Βαλερίου Στάη (νυν ξενοδοχείο Μαργαρίτα). Το 1958 μεταστεγάστηκε στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων στην πλατεία της Χώρας, το οποίο αγοράστηκε από την Τράπεζα και όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Μετά τον Καλούτση και μέχρι την Κατοχή υπηρέτησαν ως δ/ντές ο Θάνος Μαλούχος, ο Νικόλαος Χρυσανθόπουλος, ο Διονύσιος Αρσένης (πατέρας του Υπουργού) και ο Φώτης Διαλέτος.

Στον Ποταμό η Τράπεζα Αθηνών που συγχωνεύθηκε με την Εθνική, έχτισε το 1929 στην πλατεία, στη θέση του Βυζαντινού Πύργου των Ευδαιμονογιάννηδων, τριώροφο Κοινοτικό Μέγαρο με τη συμφωνία να στεγάσει και την Εθνική, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα.

Το 1932 έγιναν πανηγυρικά τα εγκαίνια.

Το πρωτο υποκατάστημα στα Κύθηρα στο Μεσα Βουργο, στη Χωρα
Η οικία Στάη στέγασε το υποκατάστημα πάνω απο 20 χρόνια.
Το Κοινοτικό Μέγαρο στον Ποταμό, που στεγάζει την ΕΘΝΙΚΗ.
Η ΕΘΝΙΚΗ στον Ποταμό.
Υπάλληλοι της ΕΘΝΙΚΗΣ στο Κάστρο το 1938. Πρώτος απο αριστερά ο Διονύσιος Αρσενης

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση