Το Κατούνι των Κυθήρων, το χωριό των νοταρίων

Το Κατούνι είναι ένας μικρός γραφικός οικισμός στην περιφέρεια Λειβαδίου που κατά την παράδοση είναι παλαιότερος του 17ου αι.

Οι πρώτοι κάτοικοι στο Κατούνι είχαν το επώνυμο Σεμιτέκολος, μια οικογένεια Βενετική, που ήρθε στην Ελλάδα με την 4η σταυροφορία και από την Κρήτη ήρθε στα Κύθηρα γύρω στα 1400. Αργότερα εγκαταστάθηκε και η βυζαντινή οικογένεια Βάρδα, που με άλλες βυζαντινές οικογένειες ήρθαν στα Κύθηρα μετά την Άλωση.

Η λέξη Κατούνι μάλλον προέρχεται από το καντούνι που σημαίνει σοκάκι, άκρη οικίας, άκρη χωραφιού. Το Κατούνι ανέδειξε 5 νοταρίους (1815-1914) από την οικογένεια Σεμιτέκολο, τα πρωτόκολλα των οποίων φυλάσσονται στο Τοπικό Αρχείο Κυθήρων.

Τα σπουδαιότερα μνημεία του Κατουνίου είναι ο ναός της αγίας Ειρήνης που μαρτυρείται το 14ο αι. στη διανομή των φεουδαρχών Βενιέρων (κατά μία εκδοχή χτίστηκε το 12ο αι. στη θέση αρχαίου ναού) και η γνωστή πέτρινη γέφυρα της αγγλικής περιόδου, ένα μεγαλεπήβολο έργο, που έφτιαξαν οι Άγγλοι δοκιμαστικά για να μελετήσουν τις αντοχές σε μεγάλα φορτία, όπως τα τραίνα που κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή. Αυτά τα έργα τα συνήθιζαν οι Άγγλοι στις αποικίες τους με αγγαρείες και έτσι απέφευγαν το υψηλό κόστος που θα απαιτούσε το ίδιο έργο στην Αγγλία.

(πηγή:Μανώλη Καλλίγερου:Κυθηραϊκά τοπωνύμια)

Το καμπαναρίο της Παναγίας στο Κατούνι.
Η αγία Ειρήνη στο Κατούνι. Ένα μνημείο πολλών αιώνων, που ανακατασκευάστηκε.
Ο άγιος Αντώνιος στο Κατούνι. Μαρτυρείται το 16ο αι.
Σπίτι με λουλουδιέρα στο Κατούνι.
Είσοδος με πέτρινο περιθύρωμα από αμυγδαλόπετρα στο Κατούνι
Είσοδος με πώρινο περιθύρωμα στο Κατούνι.
Σπίτι με φρουριακό χαρακτήρα στο Κατούνι.
Παλαιό πιθάρι στο Κατούνι με μια κανονόμπαλα. Τα πιθάρια αυτά έρχονταν στα Κύθηρα από την Κορώνη της Μεσσηνίας και τα έλεγαν Κορωνέϊκα.
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση