Το αγγλικό κοιμητήριο στα Κύθηρα

Στα δυτικά της Χώρας, κοντά στη συνοικία Βαρυπατιάνικα, στην τοποθεσία Πηγάδια, από όπου υδρευόταν η Χώρα άλλοτε, ιδρύθηκε επί Βενετοκρατίας το καθολικό μοναστήρι του αγίου Μαρτίνου, το προαύλιο του οποίου λειτούργησε σαν καθολικό κοιμητήριο.

Επειδή ο καθολικός άγιος Μαρτίνος γιορτάζει την ίδια ημέρα με τον ορθόδοξο άγιο Μηνά, στη συνείδηση του λαού ταυτίστηκαν οι δύο άγιοι και μέχρι σήμερα η τοποθεσία ονομάζεται άγιος Μηνάς.

Μετά την αναχώρηση των Βενετών από τα Κύθηρα και συγκεκριμένα επί Αγγλικής Προστασίας, ο χώρος του καθολικού κοιμητηρίου χρησιμοποιήθηκε  για τον ενταφιασμό των Άγγλων που υπηρετούσαν στα Κύθηρα.

Όταν ιδρύθηκε και διαμορφώθηκε το 1896 το Δημοτικό Ορθόδοξο Κοιμητήριο της Χώρας στο χώρο δίπλα από το Αγγλικό, σιγά σιγά έγινε ανακομιδή των οστών των Άγγλων από το Αγγλικό Κοιμητήριο, τα οποία τοποθετήθηκαν σε κοινό τάφο στο ορθόδοξο κοιμητήριο. Οι επιτύμβιες πλάκες αφαιρέθηκαν και μεταφερθήκανε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε στον κοινό τάφο γράφει τα εξής: IN THIS VAULT ARE LAID THE REMAINS OF THOSE WHO WERE BURIED IN CERIGO BRITISH CEMETERY. Eις αυτό το θολωτό τάφο έχουν τοποθετηθεί τα λείψανα αυτών οι οποίοι ετάφησαν εις το Βρετανικό κοιμητήριο των Κυθήρων.

 

Η επιτύμβια πλάκα στον κοινό ταφο

 

Ο κοινός τάφος με τα οστά των Αγγλων

 

 

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση