Τα Θεοτοκωνύμια των Κυθήρων

Οι προσωνυμίες που έδωσε ο λαός μας στην Παναγία είναι αμέτρητες. Η ονοματοδοσία ποικίλει. Σε κάθε γωνιά απαντώνται εφευρετικά και παράξενα ονόματα της Παναγίας που προέρχονται από ύμνους, ή από την τοποθεσία, ή από τον τρόπο που αγιογραφήθηκαν οι εικόνες της, ή από το συσχετισμό με ιστορικά γεγονότα, παραδόσεις ή φυσικά φαινόμενα.

Στα Κύθηρα έχομε την:

Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα

Αγία Μόνη

Ιλαριώτισσα

Μεσοχωρίτισσα

Παρθενιώτισσα

Ορφανή

Κακή Μέλισσα

Καστρινή

Κακοπετριανή

Παλιοπυργιώτισσα

Κερά

Σπηλιώτισσα

Κυπεριώτισσα

Καταφυγαδιώτισσα

Μανωλίτισσα

Τσιγκουριώτισσα

Κοντελετού

Καρτεριανή

Πρινιάδικη

Μονιτάρου

Η ονομασία Μεσοχωρίτισσα, Καταφυγαδιώτισσα, Παλιοπυργιώτισσα, Μανωλίτισσα, Κακοπετριανή, Σπηλιώτισσα, Καστρινή, Τσιγκουριώτισσα Κυπεριώτισσα δόθηκε από την τοποθεσία του ναού.

Η ονομασία Πρινιάδική, Καρτεριανή δόθηκε από το όνομα των κτητόρων. Η ονομασία Αγία Μόνη (η Μόνη των Πάντων Ελπίς) και Ιλαριώτισσα (ιλαρόν βλέμμα) δόθηκε από την αγιογράφηση.

Τα πιο περίεργα θεοτοκωνύμια των Κυθήρων είναι η Κοντελετού και η Μονιτάρου. Μήπως το Κοντελετού σημαίνει κοντά το έλεος; Μονιτάρου στα Κύθηρα σημαίνει αμέσως, δια μιας, γρήγορα, οπότε η προσωνυμία Παναγία η Μονιτάρου φαίνεται ότι ισοδυναμεί με την Γοργοεπήκοο.

Η Κακή Μέλισσα πήρε την ονομασία κατά την παράδοση από ένα περιστατικό με πειρατές, που πήγαν να κουρσέψουν το μοναστηράκι της και ένα σμήνος μελισσών τους απομάκρυνε.

Η Ορφανή του Μυλοποτάμου ίσως πήρε την ονομασία από το όνομα Αρφάνης, ενώ η Ορφανή του Κάστρου κατά μία εκδοχή επειδή έχασε την πατρίδα της την Κρήτη και ήρθε στα Κύθηρα.

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση