Τα πρώτα ραδιόφωνα στα Κύθηρα

Είναι γνωστό ότι η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή στον κόσμο έγινε το 1919 στην Ολλανδία με ραδιοφωνικό σταθμό που κατασκεύασε η Ολλανδική εταιρεία Philips.

Στα Κύθηρα λέγεται ότι το πρώτο ραδιόφωνο έφερε το 1936 ο Μανώλης Αυγερινός από τη Χώρα, μετανάστης στην Αμερική για χρόνια. Στο σπίτι του μάζευε συγγενείς και φίλους και άκουγαν την Ελληνική εκπομπή από το Μπάρι της Ιταλίας. Κατόπιν ήρθαν στα Κύθηρα κι άλλα ραδιόφωνα ιδίως από Κυθήριους της Αμερικής, τα οποία λειτουργούσαν με λυχνίες που τροφοδοτούνταν με μπαταρίες, τις οποίες φόρτιζαν με ανεμογεννήτριες, ή τις φόρτιζαν στα αυτοκίνητα. Στην κατοχή που τα ραδιόφωνα πλήθυναν, οι κατακτητές τα μάζεψαν. Κάποιοι θαρραλέοι κατόρθωσαν να τα κρύψουν σε υπόγεια και αχυρώνες με καμουφλαρισμένη την κεραία και εκεί μαζεύονταν κρυφά τα βράδια για να ακούσουν την Ελληνική εκπομπή του ΒΒC «Εδώ Λονδίνο, καλησπέρα σας…»

Μετά την Κατοχή οι αδελφοί Δαπόντε έφεραν τα πρώτα ραδιόφωνα προς πώλησιν μάρκας MORPHY. Οι μπαταρίες τους φορτίζονταν σε εργοστάσια που λειτουργούσαν με γεννήτριες. Κομβόι από γαϊδουράκια κουβαλούσαν τις μπαταρίες για φόρτιση. Αργότερα η τεχνολογία δημιούργησε το τρανζίστορ και έτσι το ραδιόφωνο μίκρυνε σε όγκο και απαλλάχτηκε από τις μπαταρίες.

Τα πρώτα PHILIPS ραδιόφωνα έφερε στα Κύθηρα ο Νίκος Φατσέας (Νικολομάραγκος)

Ευχαριστω τον κ. Μανώλη Δαπόντε για τις πληροφορίες

Ο Νίκος Φατσεας αντιπρόσωπος της PHILIPS στα Κύθηρα στο μαγαζί του στον Ποταμό γύρω στα 1957.
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση