Τα διαβατήρια που εκδόθηκαν στα Κύθηρα (1814-1864). Ένας νέος εκδοτικός άθλος στα Κύθηρα

Το Ταμείο Παγκόσμιας Κυθηραϊκής Κληρονομιάς που δραστηριοποιείται στην Κυθηραϊκή Αδελφότητα της Αυστραλίας με το ρέκτη πρόεδρο κ. Γεώργιο Τζωρτζόπουλο χρηματοδότησαν μια πολύ πρωτότυπη, για τα Κύθηρα, έκδοση με τα διαβατήρια που εκδόθηκαν στο νησί κατά την Αγγλική περίοδο.

Αυτή την πολυτιμότατη εργασία εξεπόνησε με πολύ ζήλο, μεράκι και Κυθηραϊκή συνείδηση η καθηγήτρια Ασλάνη Καρολίνα που με όλη της την οικογένεια έκαναν πνευματική πατρίδα τους τα Κύθηρα. Της είμαστε ευγνώμονες.

Σε μια κοινωνία φιλαπόδημη, όπως είναι η Κυθηραϊκή, το διαβατήριο ήταν πολυτιμότατο έγγραφο για μια οικογένεια. Με τα διαβατήρια οι Κυθήριοι εξασφάλιζαν εποχιακή εργασία και σπουδές, με τα διαβατήρια δημιουργήθηκαν δεσμοί με τη Σμύρνη, την Κων/πολη, τη Ρουμανία, την Αλεξάνδρεια, τη Σύρο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και άλλες τουρκοκρατούμενες περιοχές, με τόσες οικονομικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Σ’ αυτή την έκδοση παρακολουθούμε την κινητικότητα των Κυθηρίων, τα επαγγέλματα, τα ονόματα, επίθετα, παρωνύμια, το σωματότυπο κ.τ.λ. Έτσι μετά τις απογραφές, τα ληξιαρχικά, τα νοταριακά, όσα έχουν εκδοθεί, έρχεται στο φως μια ακόμη πολύτιμη ενότητα του Αρχείου μας, την οποία υποδεχόμαστε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση