Στην εποχή της παγωνιέρας στα Κύθηρα

Στη δεκαετια του 50 και στην αρχή της δεκαετίας του 60 πολλά μαγαζιά και σπίτια στα Κύθηρα απέκτησαν ενα ξύλινο ψυγείο πάγου για τη διατήρηση των τροφίμων το καλοκαίρι και για δροσερό νερό.

Αυτο το έπιπλο είχε ξεχωριστή θέση στο νοικοκυριό και είχε εσωτερικά ενα δοχείο απο λαμαρίνα, όπου έμπαινε ο πάγος τυλιγμένος σε λινατσες για να μη λιώνει γρήγορα. Δίπλα υπήρχε το ντεπόζιτάκι για το κρύο νερό.

Ο παγοπώλης Παναγιώτης Κασιμάτης-Μηχανικός, περιζήτητη ειδικότητα το καλοκαίρι εκείνη την εποχή έστησε το παγοποιείο του στο Λειβάδι, όπου σε μια μεγάλη δεξαμενη με αλατονερο κυκλοφορούσε το ψυκτικό υγρό. Εκεί έμπαιναν τα καλούπια γεμάτα νερό για τις παγοκολονες. Όταν ήταν έτοιμες τις φόρτωνε σε ενα φορτηγάκι και τις μοίραζε σε μαγαζιά και σε σπίτια σε όλο το Τσιριγο. Ανάλογα με τη χωρητικότητα του ψυγείου αγόραζαν 1/4 , μισή, ή ολόκληρη κολόνα πάγου.

Αργότερα έφτιαξε παγοποιείο και ο Γαβρίλης Χάρος. Όταν ήρθε το εναλλασσόμενο ρεύμα στα Κύθηρα ήρθαν τα ηλεκτρικά ψυγεία και τα ψυγεία του πάγου αποσύρθηκαν σιγά σιγά.

Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων που έστησαν μια επιχείρηση και εξυπηρέτησαν, που είχε παρα πολύ κόπο με ελάχιστα κέρδη

-ευχαριστω τον κ. Μανώλη Δαπόντε για τις πληροφορίες

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση