Στα Φράτσια το 1951

Τα Φράτσια είναι από τα παλαιότερα χωριά των Κυθήρων χρονολογούμενο από το 14ο αι.

Άλλοτε ήταν και από τα πιο πολυάνθρωπα με πολλούς ολοζώντανους συνοικισμούς γύρω από την Τζιγγούρα, όπως τα Λενταρακιάνικα, τα Ραϊσιάνικα, τα Κεντρωτιάνικα, τα Πετροχειλιάνικα, τα Παντολιάνικα, τα Κασιματιάνικα.

Από τα χρόνια της Αγγλοκρατίας ιδρύθηκε στην κεντρική πλατεία αλληλοδιδακτικό σχολείο, ενώ στις αρχές του 20ού αι. χτίστηκε δίπλα το νέο δημοτικό σχολείο, το οποίο λειτούργησε περίπου μέχρι το 1980.

Η λέσχη του χωριού συγκέντρωνε πολύ κόσμο σε γλέντια, σε γάμους και χοροεσπερίδες, του αγίου Χαραλάμπους που γιόρταζε το χωριό, της Υπαπαντής, τις Απόκριες κ.α.

Στη φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1951, φαίνονται κάποιοι χωριανοί μπροστά στη λέσχη, την ημέρα του αγίου Χαραλάμπους που μαζεύτηκαν για το καθιερωμένο γλέντι και για να αποχαιρετήσουν ένα χωριανό που θα έφευγε για την Αυστραλία. Η αιμορραγία της μετανάστευσης προς Αμερική και Αυστραλία, ιδίως κατά τον 20ό αι. έπληξε πολύ αυτό το ολοζώντανο χωριό, όπως και όλο το νησί. Αυτοί οι μετανάστες, από τα προοδευτικότερα στοιχεία των Κυθήρων, σήμερα δεύτερης και τρίτης γενεάς, τιμούν το Κυθηραϊκό όνομα, δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους και δεν έπαψαν ποτέ να ευεργετούν ποικιλοτρόπως τα Κύθηρα. (φωτο Φατσέα)

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση