Σπεντόνια στα Κύθηρα, η αρχιτεκτονική κομψότητα

Το σπεντόνι (τόξο) είναι από τις πιο εντυπωσιακές αρχιτεκτονικές κατασκευές από την αρχαιότητα. Ήταν μια επανάσταση στη μηχανική και χρησιμοποιήθηκε συστηματικά από τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς, αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες και άλλοι λαοί το χρησιμοποίησαν σε ποικίλες κατασκευές.

Στη λαϊκή αρχιτεκτονική χρησιμοποιήθηκε και σε θρησκευτικά και σε κοσμικά οικοδομήματα εσωτερικά και εξωτερικά προσδίνοντας μοναδική ποικιλία και πλαστικότητα. Το τόξο δεν είναι μόνο ένα μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο, αλλά έχει και μεγάλη πρακτική αξία, διότι αυτή η ημικυκλική κατασκευή μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος μεταφέροντας τις πιέσεις στα πλάγια. Αυτή είναι η μεγάλη αξία του τόξου. Στα παλιά μονόχωρα σπίτια έχτιζαν ένα μέχρι και τρία σπεντόνια κατά μήκος και μοίραζαν την απόσταση της οροφής τοποθετώντας πάνω σ’ αυτά τα μεσοδόκια. Το χτίσιμο του τόξου ξεκινούσε από τη βάση του με την τοποθέτηση των λίθων κατά τρόπο που να σχηματίζουν ημικύκλιο με τη βοήθεια καλουπιού. Στην κορυφή του τόξου σφήνωναν την κλείδα, δηλ. τοποθετούσαν την πέτρα, η οποία παίζει σπουδαίο ρόλο, διότι συγκρατεί όλη την κατασκευή και πρέπει να εφαρμόζει καλά, αλλιώς το τόξο θα καταρρεύσει.

 

Σπεντόνι στην Παναγία την Καταφυγαδιώτισσα στο Πούρκο.
Η στέγη κατέρρευσε, αλλά το σπεντόνι αντιστέκεται.
Παλιό σπεντόνι από πωρόλιθο στη Χώρα.
Σπεντόνι σε ανακαινισμένο σπίτι στο Κατούνι.
Σπεντόνι με πελεκητούς πωρόλιθουςστο βυζαντινό μνημείο της Παναγίας της Κεράς στην περιοχή του αεροδρομίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι το “κλειδί” έπεσε, αλλά το τόξο αντέχει!
Σπεντόνια σε ερειπωμένη κατοικία στην περιοχή του Λειβαδίου.
Σπεντόνι σε ερειπωμένη κατοικία στο Πούρκο.
Σπεντόνια σε ερειπωμένη κατοικία κοντά στην Κακή Μέλισσα.

 

Σπεντόνια σε ερειπωμένη οικία στα Λενταρακιάνικα.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση