Σκάνδεια, η ομηρική παράλια πόλη των Κυθήρων

Η Σκάνδεια, το αρχαίο επίνειο των Κυθήρων είναι η σημερινή Παλιόπολη. Συνηθίζεται μια Βυζαντινή νεκρόπολη να τη λέμε Παλιόχωρα, ενώ μια αρχαία τη λέμε Παλιόπολη.

Η Σκάνδεια ιδρύθηκε πριν τον Τρωικό πόλεμο και κατά τον Ησύχιο η λέξη σημαίνει ένα είδος περικεφαλαίας. Η ερμηνεία αυτή συνειρμικά μας οδηγεί σε μια ιστορία που διηγείται ο θείος Όμηρος. Ο Αυτόλυκος, λέει, ο γιος του Ερμή και της Ιόλης ήταν παππούς του Οδυσσέα. Αυτός κάποτε έκλεψε μια περικεφαλαία και όταν βρέθηκε στη Σκάνδεια των Κυθήρων τη χάρισε στον Αμφιδάμαντα τον Κυθήριο, ως δώρο για τη φιλοξενία στα Κύθηρα. Ο Αμφιδάμας, που έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, τη χάρισε στο Μόλο από την Κρήτη, κι αυτός στο γιο του το Μηριόνη και τελικά ο Μηριόνης τη χάρισε στον Οδυσσέα.

Αυτή η πανέμορφη περιοχή με το εξαιρετικό κλίμα και το γόνιμο έδαφος είναι αρχαιολογικός χώρος με ιδιαίτερη σημασία, με ευρήματα από τη Μινωική εποχή, την κλασσική αρχαιότητα, τα ρωμαϊκά χρόνια και τα Βυζαντινά. Τοποθεσίες όπως ο Άσπρογας, το Καστρί, ο Βόθωνας, η Λίμνη κ.α. έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους περιηγητές ένα αξιοθέατο των Κυθήρων ήταν οι κατακόμβες στην περιοχή της Σκάνδειας, υπόγειοι τάφοι λαξευτοί στο μαλακό ψαμμόλιθο.

Λαξευτός νεκρικός θάλαμος με αρκοσόλια στη Σκάνδεια

Στη θάλασσα της Σκάνδειας αναδύθηκε η Κυθέρεια Αφροδίτη και σε κάποιο σημείο που υπήρχαν λείψανα αρχαίου οικοδομήματος, οι ντόπιοι το αποκαλούσαν «Λουτρά της Αφροδίτης»

(Για περισσότερα στοιχεία στο βιβλίο του Μανώλη Καλλίγερου “ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ” έκδοση Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών)

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση