Ψητές αγκινάρες από τα Κύθηρα

Το εκλεκτότερον έδεσμα κατά το μήνα Μάϊο στα Κύθηρα είναι οι ψητές αγκινάρες, οι οποίες γίνονται ως εξής: Πλένομε καλά τις αγκινάρες στη θάλασσα (αν την έχομε κοντά) Τις χτυπάμε ανάποδα για να ανοίξουν τα φύλλα και τις αραδιάζομε σε ένα ταψί.

Ρίχνομε λάδι στην καρδιά της κάθε αγκινάρας και αλάτι, αν δεν τις πλύναμε στη θάλασσα. Ετοιμάζομε τα κάρβουνα και τις αραδιάζομε στη σχάρα. Πολλοί τοποθετούν στη βάση τους αντικολλητικό χαρτί και ασημόχαρτο και τις ακουμπούν απευθείας στα κάρβουνα χωρίς να χρησιμοποιήσουν σχάρα. Όταν το χρώμα τους γίνει σκούρο και βγαίνουν τα φυλλαράκια είναι έτοιμες. Είναι πολύ νόστιμες και η ψησταριά μοσχοβολά!

Άλλοτε μαζεύονταν οι φίλοι, έβαζαν το ταψί με τις αγκινάρες στη μέση και έβγαζαν ένα ένα φυλλαράκι και το έγλυφαν πίνοντας κρασί και λέγοντας «φυλλαράκι, ποτηράκι»

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση