Πρωινή λειτουργία στο BORGO SERATO

Ένα σπάνιο προσωνύμιο του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στα Κύθηρα είναι Δραπανέζος, προφανώς επειδή η γιορτή των γενεθλίων του συμπίπτει με την εποχή του θερισμού.

Ο ναός του Δραπανέζου βρίσκεται στη Χώρα, στο Κλειστό Βούργο κτισμένος σε μια γραφική τοποθεσία αποκάτω από τα μουράγια του κάστρου κολημένος πάνω στα βράχια. Είναι δισυπόστατος, με δεύτερο βήμα του αγίου Ευθυμίου, καμαροσκέπαστος με υψηλή και ευρεία καμάρα και με δύο τυφλά τόξα.

Ο ναός μαρτυρείται το 17ο αι. και οι φορητές εικόνες του είναι του 17ου-18ου αι. Ήταν ιδιόκτητος της οικογενείας Στάη, από την οποία τα παλιά χρόνια προερχόταν ο εφημέριος που τη λειτουργούσε και τη συντηρούσε.

Σήμερα Παρασκευή, 25 Μαϊου, ο ναός λειτουργήθηκε ύστερα από πολλά χρόνια με την ευκαιρία της ανάμνησης της εύρεσης της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου. Αυτή η λειτουργία υπό την σκιάν του φρουρίου, κάτω από τις σεμπρεβίβες και τις φασκομηλιές, στο ταπεινό ναϋδριο που «κάποια χέρια ευλαβικά σε περασμένα έχτισαν χρόνια» στη φύση τη νοτισμένη από την προβέτζα, σε μια ατμόσφαιρα φορτισμένη από γλυκύτατες αναμνήσεις, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας Παπαδιαμάντειας λειτουργίας.

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση