Προεκλογικός πυρετός στα Κύθηρα το 1895

Το Μάρτιο του 1895 κατέπλευσε στο Καψάλι το ατμόπλοιο « ΙΩΝΙΑ» με τους Κυθήριους υποψήφιους βουλευτές της Τριπλής Τρικουπικής Συμμαχίας, Εμμανουήλ Χρυσούλη και Δημήτριο Σοφίο από τον Ποταμό και Σπύρο Στάη από τη Χώρα.

Από τις 6 το πρωί άρχισε η προσέλευση από τα διάφορα χωριά των Κυθήρων στη Χώρα. Πρώτοι 80 Μητατιώτες με ζητωκραυγές. Κατόπιν οι Λειβαδίτες με λευκή σημαία, στην οποία έγραψαν με χρυσά γράμματα «ΖΗΤΩ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» αναστατώσανε την πόλη.

Κατόπιν Γερακιάνοι, Κλαράδες, Κομηνιάνοι, Καλησπεριάνοι, Δρυμωνιάτες, Καλοκαιρνιάτες, Πιτσινιάνοι, Κεραμουτιανοί, Καρβουναδιώτες, Σταθιάνοι, Δοκανιώτες.

Κατόπιν εισήλθε στη Χώρα μια πομπή με την Ελληνική σημαία. 5 νεαροί προπορεύονταν και τοποθέτησαν μάσκουλα στην είσοδο της Χώρας.

Κατόπιν μπήκαν οι Φρατσιώτες, οι Βιαράδες, οι Μυλοποταμίτες, Αρεϊτες, με όργανα, με σημαίες και πυροβολισμούς. Μέγας συνωστισμός!!

Κατόπιν κατέφθασαν Αρωνιάδες, Αλοϊζιάνοι, Φριλιγκιάνοι, Καστρισιάνοι, Λογοθετιάνοι, Ποταμίτες, έφιπποι και πεζοί. Όλος αυτός ο κόσμος περίμενε το ατμόπλοιο.

Στις 10.30 το πρωί κατέφθασε το ατμόπλοιο και όλοι κατεβήκανε στο Καψάλι με σημαίες και όργανα και περιμένανε ζητωκραυγάζοντας γύρω από το φανάρι και την αποβάθρα. Τα κανόνια του Κάστρου βροντούσαν από τους μπομπαρδιέρηδες της εποχής εκείνης. Κατόπιν όλη η πομπή ανέβηκε στη Χώρα. Από τα μπαλκόνια ρίχνανε ροδοπέταλα και αρώματα. Όλη η πομπή ανέβηκε στο Κάστρο και σκόρπισε στις πλατείες του.

Ο Στάης κέρασε όλο τον κόσμο και όλοι οι υποψήφιοι μίλησαν στο πλήθος. Βγαίνοντας από την πύλη του Κάστρου εμετρήθησαν 1300 άτομα.

Ο υποψήφιος βουλευτής το 1895 Σπύρος Στάης
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση