Παλιοί καθρέφτες στα Κύθηρα

Ο πρώτος καθρέφτης που είδε το είδωλό του ο άνθρωπος ήταν το νερό. Είναι γνωστή η αδυναμία του Νάρκισσου να καθρεφτίζεται στα νερά. Οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για καθρέφτες ορυκτά και μέταλλα.

Ο γυάλινος εμφανίζεται τον 3ο αι. μ.χ. Ονομαστοί είναι οι Βικτωριανοί και οι Βενετσιάνικοι καθρέφτες, περασμένοι με υδράργυρο. Καθρέφτη χρησιμοποιούσαν οι μάγοι στο Βυζάντιο, αλλά και στην Ευρώπη της Αναγέννησης. Μέσω αυτών επικοινωνούσαν με τα πνεύματα, ή προέλεγαν το μέλλον. Ο καθρέφτης ήταν ένα πανίσχυρο μαγικό εργαλείο, γι αυτό σε πολλά παραμύθια χρησιμοποιούν τον καθρέφτη, όπως η κακιά μητριά της Χιονάτης που τον ρωτούσε κάθε πρωί «καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η ομορφότερη γυναίκα;» Θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια όταν πέθαινε κάποιος, η οικείοι του κάλυπταν όλους τους καθρέφτες στο σπίτι με υφάσματα, διότι πίστευαν ότι ο καθρέφτης μπορεί να αιχμαλωτίσει την ψυχή. Ακόμα είναι γνωστή και πολύ διαδεδομένη η πρόληψη πως όταν σπάσει καθρέφτης φέρνει 7 χρόνια γρουσουζιά. Σε μια μικρή φωτογραφική συλλογή από παλιούς καθρέφτες στα Κύθηρα φαίνεται πως αυτές οι αντίκες έχουν μια ασύγκριτη γοητεία σε σχέση με τους απλούς σημερινούς. Περίτεχνα φτιαγμένοι με μεράκι, κάποιοι απ’ αυτούς χρυσοποίκιλτοι, με υλικά άριστης ποιότητας, ήταν σε περίοπτη θέση στα σπίτια των μανάδων μας και των γιαγιάδων μας, που κάποτε καμάρωσαν τα νιάτα τους μέσα σ’ αυτούς.

Εκτός από τους καθρέφτες στις σάλες των σπιτιών περίφημοι ήσαν και οι καθρέφτες των παλιών καφενείων στα Κύθηρα, όπως οι πανέμορφοι καθρέφτες του ιστορικού καφενείου του Λειβαδίτη στον Ποταμό κ.α.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση