Παλιά λιθόστρωτα και βοτσαλωτά στα Κύθηρα
Η τέχνη του λιθόστρωτου είναι πανάρχαια. Οι Ρωμαίοι ήταν οι μεγάλοι τεχνίτες του λιθόστρωτου και ανάδειξαν την τέχνη με εκείνα τα αθάνατα έργα οδοποιίας που έμειναν στην ιστορία σαν υποδείγματα κατασκευών.
Από αισθητική άποψη τα λιθόστρωτα είναι κατασκευές με μεγάλη καλλιτεχνική αξία και άλλοτε έχουν δημόσιο χαρακτήρα (δρόμοι, πλατείες κ.α.) και άλλοτε ιδιωτικό (αυλές, προαύλια κ.α.)
Τα βοτσαλωτά επίσης είναι μια παμπάλαια τεχνική από τα αρχαία χρόνια (ξακουστά είναι τα βοτσαλωτά δάπεδα στην Πέλλα)
Στα Κύθηρα διατηρούνται ακόμη μερικά πανέμορφα δείγματα λιθόστρωτου και βοτσαλωτού μεγάλης αντοχής, με ντόπιες πέτρες φυτεμένες χωρίς τσιμέντο. Αυτές οι κατασκευές είναι αξιολογότατα δείγματα καλλιτεχνικής ευαισθησίας και η γοητεία τους μας μεταφέρει στο Μεσαίωνα.
Το πιο φημισμένο και το μεγαλύτερο λιθόστρωτο στα Κύθηρα ήταν στον Ποταμό, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και τη δεκαετία του 50. Ωραίες, κατασκευές που απορροφούσαν τα όμβρια, αντίθετα με τις σημερινές αντιαισθητικές κατασκευές με τις αδιάβροχες επιφάνειες, με μια ραχοκοκκαλιά από πλάκες με κλίση στο εσωτερικό για τη ροή των υδάτων, κατασκευές με απλότητα, καλαισθησία, μεράκι και πρακτικό νου.
Τον 20ό αι. ιδιαίτερη ζημιά έπαθαν οι επαρχιακοί λιθόστρωτοι δρόμοι στα Κύθηρα με τα βαριά τροχοφόρα, με τα δημόσια έργα, με την εισβολή του τσιμέντου και της ασφάλτου.
Τέτοια στοιχεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μας, όσα απέμειναν, έχομε χρέος να τα προφυλάξομε, να τα αναδείξομε και γιατί όχι, να τα μιμηθούμε.
Φωτο – Ειρηνη Βενέρη Τραβασαρου, Ελενη Κορωναίου. Οι παλιες φωτο με το λιθόστρωτο του Ποταμού ειναι απο το προσωπικό αρχειο του γιατρού Kosmas Megalokonomos, τον οποίο ευχαριστω θερμα
Μπράβο Ελενακι μου, εξαιρετική δουλειά, συγχαρητήρια σου αξίζουν πολλά.
Φιλιά
Αλεξάνδρα