Οι Καρβουνάδες μέσα από μια παλιά φωτογραφία

Οι Καρβουνάδες είναι από τα παλιότερα χωριά των Κυθήρων. Φαίνεται ότι κατοικείται εδώ και 700 χρόνια μια και αναφέρεται στη διανομή των φεουδαρχών Βενιέρων στις αρχές του 13ου αι.

Η ονομασία Καρβουνάδες πιθανότατα προέρχεται από βυζαντινό επίθετο ή παρωνύμιο Καρβουνάς (Μανώλη Καλλίγερου: Κυθηραϊκά τοπωνύμια. Ιστορική γεωγραφία των Κυθήρων) Οι οικογένειες που επικράτησαν στην περιοχή είναι η οικογένεια Μασσέλου και η οικογένεια Κασιμάτη-Μπολάνη, Κασιμάτη-Τούρτα και Κασιμάτη-Κούβλου.

Η οικογένεια Μασσέλου ήταν ιδιοκτήτες στον άγιο Γιώργη και στον άγιο Θεόδωρο των Καρβουνάδων, καθώς και στον άγιο Πέτρο στο Αγουρίδι. Η οικογένεια Κασιμάτη-Μπολάνη ήταν ιδιοκτήτες στην Παναγία τη Μπολανιάνικη των Καρβουνάδων που δεν υπάρχει πλέον, στον Παντοκράτορα στο Κάστρο και στους αγίους Πάντες στα Φράτσια. Στη φωτογραφία, που υπολογίζομε να τραβήχτηκε πριν το 1940, φαίνεται ο νέος ναός του αγίου Γεωργίου και ο κεντρικός δρόμος των Καρβουνάδων με καλντερίμι. Στο βάθος φαίνεται ο ατμοκίνητος οδοστρωτήρας, που ήρθε στα Κύθηρα στη δεκαετία του ΄30 από το Νομαρχιακό Ταμείο του Πειραιά και το 1952 άρχισε την ασφαλτόστρωση του κεντρικού οδικού άξονα που είχε χαραχτεί επί Αγγλοκρατίας.

(Ευχαριστώ τον κ. Κασιμάτη-Βαρελά που μου επέτρεψε τη φωτογράφιση στο φούρνο των Καρβουνάδων)

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση