Ο ριζοσπάστης Γεώργιος Μόρμορης

Ο Κυθήριος ριζοσπάστης, αγωνιστής για την Ένωση, Τζώρτζης Μόρμορης (1814-1896) από την ιστορική οικογένεια Μόρμορη, εγγονός του ιατροφιλόσοφου του 18ου αι. Γεωργίου Μόρμορη, σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε με Επτανήσιους σπουδαστές, μετέπειτα διαπρεπείς ριζοσπάστες όπως ο κορυφαίος Επτανήσιος αγωνιστής Ηλίας Ζερβός Ιακωβάτος, ο Γεράσιμος Μεταξάς, ο Δομενεγίνης, ο Καλλίνικος και άλλοι με τους οποίους ίδρυσε στο Παρίσι τη Φιλική Εταιρεία του Επτανησιακού αγώνα.

Αυτό το φυτώριο των Παρισίων διέδωσε τις απελευθερωτικές ιδέες στα Επτάνησα. Ο Μόρμορης επανερχόμενος στα Κύθηρα, εμύησε τον Κοσμά Πανάρετο από τον Ποταμό και το Γεώργιο Αρώνη Παναγιωτόπουλο από τα Αρωνιάδικα, που έγιναν συνεργάτες και συναγωνιστές του και εκλέγονταν στην Ιόνιο Βουλή αντιπρόσωποι των Κυθήρων.

Για τις ιδέες του και για τη δράση του εξορίστηκε από το Αγγλικό καθεστώς 10 μήνες στην Αυλώνα με την κατηγορία ότι είχε διασυνδέσεις και αλληλογραφία με τον Ηλία Ζερβό. Το 1858 συντάσσει υπόμνημα με το οποίο τα Κύθηρα εκδηλώνουν το φρόνημα τους για την Ένωση, τα δε μέλη της ΙΑ Βουλής αναλαμβάνουν την επίδοση του στο Γλάδστωνα. Ο Μόρμορης έλαβε μέρος σαν μέλος στην αντιπροσωπεία των Ιονίων στη Β Εθνοσυνέλευση,η οποία ρύθμισε το νέο πολίτευμα της Ελλάδος. Δημιούργησε πολυμελή οικογένεια με τη Λουίζα Κασιμάτη που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Πέθανε στα Κύθηρα το 1896 και ετάφη στο προαύλιο της Αγίας Άννας.

 

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση