Ο Λέων του κάστρου των Κυθήρων

Πάνω από την είσοδο του Κάστρου της Χώρας Κυθήρων τοποθετήθηκε επί Ενετοκρατίας ο περίφημος αρχαϊκός λέων προερχόμενος από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλιόπολης, όπου ήταν η Σκάνδεια, το επίνειο της αρχαίας πρωτεύουσας των Κυθήρων.

Αργότερα αυτός ο μαρμάρινος αρχαϊκός λέων κατά κάποιο τρόπο αναπλήρωνε τον Ενετικό λέοντα που κατέστρεψαν οι δημοκρατικοί Γάλλοι το 1797 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι την κατοχή, οπότε οι Γερμανοί κατακτητές τον αφήρεσαν και τον μετέφεραν στη Γερμανία.

Το 1962 ο Κυθήριος Συνταγματολόγος Καθηγητής κ. Γιώργος Κασιμάτης, μαζί με τον Κυθήριο πολιτικό Γρηγόρη Κασιμάτη βρέθηκαν στο Φράιμπουργκ στη Γερμανία και εκεί εντόπισαν το λέοντα εγκαταλελειμμένο σε κάποια αποθήκη και ειδοποίησαν τις αρμόδιες αρχές.

Ο Λέων με συντονισμένες ενέργειες ξαναγύρισε στην Ελλάδα και παρέμεινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών για πολλά χρόνια. Το 1983 η Μελίνα Μερκούρη άκουσε από τον Καθηγητή την ιστορία του Λέοντα και αμέσως ενήργησε για τη επιστροφή του στα Κύθηρα, όπου τοποθετήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί παραμένει μέχρι σήμερα.

Στη δεκαετία του 30, υπηρετούσε στα Κύθηρα κάποιος που έπαιζε μαντόλα. Του άρεσε η βόλτα μέχρι το Λέοντα του Κάστρου και όταν επρόκειτο να φύγει απο το νησί, πήγε απο κάτω και αυτοσχεδίασε.
“Ω λείψανο των Ενετών
Ω πάλλευκέ μου Λέον
Δεν θα ακούσεις την φωνήν
Του υμνητού σου πλέον!”

Διαβάστε επίσης...
1 Σχόλιο
  1. […] Στη βόρεια πλευρά του φρουρίου της Χώρας Κυθήρων κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας είχε τοποθετηθεί ένας μαρμάρινος αρχαϊκός λέων προερχόμενος από την Παλιόπο…. […]

Αφήστε μια απάντηση