Ο Κυθήριος φωτορεπόρτερ Μανώλης Μεγαλοκονόμος και ο Τσώρτσιλ

Σήμερα το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων έγινε μια εξαιρετική παρουσίαση, ενός εξαιρετικού βιβλίου, μιας εξαιρετικής συγγραφέως.

Πρόκειται για το βιβλίο της ομότιμης Καθηγήτριας του Παντείου Πανεπιστημίου Κούλας Κασιμάτη «Κυθηραϊκές προσωπικότητες στα παροικιακά κέντρα της Οθωμανικής επικράτειας 18ος-20ος αι.» την παρουσίαση του οποίου ανέλαβε η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών μαζί με το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης.

Διαλέγω μια σελίδα από το βιβλίο αυτό. Μια από της προσωπικότητες των Κυθηρίων της Σμύρνης είναι ο γνωστός φωτορεπόρτερ, Μανώλης Μεγαλοκονόμος, προσωπικός φωτογράφος του Ελευθερίου Βενιζέλου. Βγαλμένος από τις φλόγες της Σμύρνης βρέθηκε στην Αθήνα με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι αποφασισμένος να πετύχει! Συνεργαζόμενος με εφημερίδες και περιοδικά το 1927 έκανε κάτι παράτολμο που τον απογείωσε. Ο Τσώρτσιλ, γνωστός για την αγάπη του στη ζωγραφική και στα αρχαία Ελληνικά μνημεία, ανέβηκε στην Ακρόπολη για να ζωγραφίσει τον Παρθενώνα. Οι αρχές σε συνεργασία με την Αγγλική Πρεσβεία φρόντισαν να εξασφαλίσουν απόλυτη ησυχία πάνω στην Ακρόπολη για τον Τσώρτσιλ, ο οποίος ζωγράφιζε για 5 ώρες. Ο δαιμόνιος Μεγαλοκονόμος πληροφορημένος για τα καθέκαστα, κατόρθωσε να μπεί μέσα μεταμφιεσμένος σε εργάτη του συνεργείου που δούλευε σε έργα συντήρησης. Ανεβασμένος στη σκαλωσιά, παίζοντας άριστα το ρόλο του, με κρυμένη τη φωτογραφική μηχανή του, κατόρθωσε να τραβήξει φωτογραφίες, οι οποίες στη συνέχεια τον έκαναν πασίγνωστο ανταποκριτή των διεθνών πρακτορείων Associated Press και Keystone.

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση