Ο ηλεκτροφωτισμός στα Κύθηρα

Το 1924 ήρθε η πρώτη ηλεκτρογεννήτρια στα Κύθηρα και εγκαταστάθηκε στον Ποταμό. Την ίδια χρονιά σε πανηγυρική εκδήλωση ηλεκτροφώτισε την πλατεία του Ποταμού.

Αργότερα αυτή η ηλεκτρογεννήτρια πουλήθηκε στο Θεόδωρο Σουρή, που ξεκίνησε την ηλεκτροδότηση των οικιών του Ποταμού.

Στη Χώρα ο ηλεκτρισμός ήρθε αργότερα το 1936, από το Γιάννη Δαπόντε, ο οποίος έφερε από τον Πειραιά γεννήτρια και ηλεκτρολόγο για να φτιάξει εγκαταστάσεις εσωτερικές και εξωτερικές.

Στις 15 Αυγούστου 1936 σηκώσανε τους διακόπτες και ανάψανε τα φώτα της Χώρας. Εννοείται ότι την εποχή εκείνη το ρεύμα το χρησιμοποιούσαν μόνο για φωτισμό, λειτουργούσε μόνο τις βραδινές ώρες και αυτές οι μικρές επιχειρήσεις δεν είχαν καμία υποστήριξη από το κράτος.

Στην Κατοχή ο ηλεκτροφωτισμός διακόπηκε, διότι δεν υπήρχαν καύσιμα και διότι επεβλήθη συσκότιση από τους κατακτητές.

Μετά την απελευθέρωση, το 1945 ξεκίνησε ξανά ο ηλεκτροφωτισμός. Εν τω μεταξύ προστέθηκε άλλη μία ιδιωτική επιχείρηση παροχής ρεύματος στα Κοντολιάνικα. Το 1963 η Δ.Ε.Η. εξαγόρασε κατά σειράν αυτές τις 3 επιχειρήσεις του Ποταμού, των Κοντολιανίκων και της Χώρας και έβαλε σε εφαρμογή το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των Κυθήρων, το οποίο άλλαξε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στο νησί. Τοποθετήθηκαν 2200 κολόνες σε 120 χιλιόμετρα δίκτυο χαμηλής και μεσαίας τάσης. Οι πελάτες από 250 αυξήθηκαν στους 3.500.

Χαρακτηριστικά λέγεται πως όταν δόθηκε ρεύμα σε ένα χωριό των Κυθήρων, ένας αστείος τύπος του χωριού οργάνωσε μια δεξίωση στο σπίτι του, όπου κάλεσε το συνεργείο της Δ.Ε.Η. για να τους περιποιηθεί.

Τελειώνοντας η βραδιά, φώναξε όλους τους καλεσμένους του στην αυλή, έστησε πάνω στον τοίχο όλες τις λάμπες πετρελαίου, με τις οποίες είχε αγανακτήσει τόσα χρόνια, πήρε το τουφέκι του και τις τουφέκισε μία μία!

Μια κολόνα ειναι έτοιμη να τοποθετηθεί στα Κύθηρα στη δεκαετια του ´60
Οι ήρωες εναερίτες των Κυθηρων
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση