Ο Ιερός Λόχος στα Κύθηρα το 1944

Ο Ιερός λόχος θεωρείται επίλεκτη στρατιωτική μονάδα.

Στην Ελληνική ιστορία έχομε:

1) Τον αρχαίο Ιερό λόχο των Θηβών

2) Τον Ιερό λόχο του Υψηλάντη το 1821 “τάγμα εκλεκτών ηρώων, καύχημα νέον”

3) Τον Ιερό λόχο στην Κρητική επανάσταση το 1866

4) Τον Ιερό λόχο στη Μέση Ανατολή το 1942

5) Τον Ιερό λόχο στην Κύπρο το 1974

Το 1942 ο Ιερός λόχος ήταν Ελληνική στρατιωτική μονάδα ειδικών δυνάμεων με Έλληνες αξιωματικούς και των 3 όπλων και φοιτητές της Σχολής Ευελπίδων. Πολέμησαν στο πλευρό των συμμάχων σε επιχειρήσεις απελευθέρωσης Ελληνικών νησιών. Διοικητής του Ιερού λόχου ήταν ο Συνταγματάρχης Τσιγάντες.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1944 έφθασε στα Κύθηρα, στο Καψάλι το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» με δύο ακόμα Αγγλικά αντιτορπιλικά μεταφέροντας μοίρα του Ιερού λόχου από τη Χάιφα της Παλαιστίνης. Ήταν 550 άνδρες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί οργανωμένοι αλεξιπτωτιστές, που έλαβαν μέρος σε πολλές επιχειρήσεις. Διοικητής της μοίρας που κατέφθασε στα Κύθηρα ήταν ο συνταγματάρχης Μεσσηνόπουλος. Οι ναύτες του «Θεμιστοκλή» και οι νέοι Ιερολοχίτες έσκυψαν και φίλησαν το χώμα των Κυθήρων, που θεωρείται από τα πρώτα Ελληνικά εδάφη που απελευθερώθηκαν. Μέσα σε κλίμα λαϊκού ενθουσιασμού έγινε η υποδοχή και εψάλη δοξολογία.

Διαβάστε επίσης...
1 Σχόλιο
  1. Δημητριος Γιαννακοπουλος λέει

    Τον Σεπτεμβριο 2017 ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ειδα μετ’εκπληξεως (και φωτογραφησα) αυτη την αναρτηση σε πανο. Ειναι μηπως απο τους μυθους που κυκλοφορει η Αριστερα ξαναγραφοντας την Ιστορια;
    « ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Λ.Α.Σ ΤΟΥ Ε.Α.Μ ΣΤΙΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944 ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ »

Αφήστε μια απάντηση