Ο φάρος του Μουδαρίου και των Αντικυθήρων

Κάθε χρόνο την 3η Κυριακή του Αυγούστου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα των φάρων.

Με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσομε ότι στο βορειότατο άκρο των Κυθήρων, που εκτινάσσεται σαν Σπαθί μέσα στη θάλασσα, υψώνεται μεγαλόπρεπος ο φάρος του Μουδαρίου. Χτίστηκε επί Αγγλοκρατίας το 1857, τη χρονιά που έγιναν πολλά ναυάγια στη θάλασσα των Κυθήρων και είναι από τους υψηλότερους και επιβλητικότερους φάρους στην Ελλάδα με ύψος 25 μέτρα και εστιακό ύψος 110 μ.

Την εποχή που χτίστηκε φώτιζε σε απόσταση 50 μιλλίων. Όλο το τοπίο με τη θέα στο στενό της Ελαφονήσου είναι απολαυστικό. Από το σημείο αυτό πέρασε ο Στεφανόπολι το 1897.

Ο φάρος της Απολυτάρας των Αντικυθήρων χτίστηκε το 1926, έχει ύψος 23 μέτρα και εστιακό ύψος 45 μ. Με το φάρο των Αντικυθήρων συνδέθηκε ο γνωστός διαπρεπής ναύαρχος της τσαρικής Ρωσίας Νικόλαος Νικολάγιεβιτς Φιλοσοφώφ, ο οποίος με μεγάλες περιπέτειες κατέφυγε στην Ελλάδα με τη Ρωσική επανάσταση του 1917. Πολύγλωσσος, ικανότατος, καλλιεργημένος, περιζήτητος, τιμημένος με παράσημα, έχασε την οικογένειά του στη Ρωσία και ήρθε στη Ελλάδα, όπου μαθαίνει Ελληνικά και ζητά την Ελληνική υπηκοότητα. Στην Ελλάδα πέρασε δεύτερη οικογενειακή τραγωδία και τότε πια μόνος κι απελπισμένος ζητά την παρηγοριά στη μοναξιά και στη σιωπή των φάρων. Ο Στυλιανός Λυκούδης, Δ/ντής της Υπηρεσίας Φάρων του συμπαρίσταται και το 1926 ο Φιλοσοφώφ, ο ναυαγός της ζωής μετά από 2 χρόνια πλήρους απομόνωσης σε φάρο της Κρήτης, μετατίθεται στον άγριο και μοναχικό φάρο των Αντικυθήρων. Ο κοσμοπολίτης Φιλοσοφώφ, ο επιβλητικός και σεμνός ναύαρχος που έγινε Έλληνας και υπηρέτησε φαροφύλακας στα Αντικύθηρα, πέθανε γαλήνια και ειρηνικά το 1946 στα Κύθηρα αφήνοντας πίσω του ένα υπέροχο γιό, το Νικήτα, που απέκτησε από τον 3ο γάμο του στα Αντικύθηρα με τη Ζαμπία Χαρχαλάκη.

Ο φάρος του Μουδαρίου στο βόρειο άκρο των Κυθήρων
Το Σηματολόγιον, κοντά στο Φάρο του Μουδαρίου χτίστηκε το 1903. Οι σηματωροί έδιναν και έπαιρναν σήματα από τα διερχόμενα καράβια.
Ο φάρος των Αντικυθήρων, στον οποίο η πρόσβαση ήταν μόνο από τη θάλασσα.
Ο φάρος των Αντικυθήρων είδε τις πιο άγριες φουρτούνες.
Ο Φιλοσοφώφ την εποχή της νιότης του, αξιωματικός του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ένα από τα πολλά χρυσά παράσημα, με τα οποία τιμήθηκε ο Φιλοσοφώφ.
Ο Φιλοσοφώφ ώριμος πια στην Υπηρεσία των Ελληνικών Φάρων.
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση