Ο φάρος στο ακρωτήρι Απολυτάραις των Αντικυθήρων

Ένας από τους ωραιότερους παραδοσιακούς πέτρινους φάρους στην Ελλάδα είναι των Αντικυθήρων, στο ακρωτήριο Απολυτάραις. Το 1925 θεμελιώθηκε αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι.

Τότε, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, ένα ιστιοφόρο που μετέφερε για την οικοδομή 3.500 οκάδες πορσελάνη (προυτσολιάνα) έπεσε στα βράχια της Απολυτάρας εξ αιτίας του σφοδρού Σιρόκου και το φορτίο βυθίσθηκε. Σ’ αυτό το φάρο ζήτησε να υπηρετήσει το 1926 ο άλλοτε λαμπρός και παρασημοφορημένος Ναύαρχος της τσαρικής Ρωσίας Νικόλαος Φιλοσοφώφ, που κατέφυγε στην Ελλάδα με την επανάσταση του 1917, ναυαγός της ζωής, αναζητώντας, ένα καταφύγιο για να ξεχάσει την κοινωνική του θέση και τα αξιώματα που έχασε μέσα σε μια μέρα. Κι έγινε γι αυτόν ο φάρος των Αντικυθήρων ένας Φάρος Ζωής, που του έδωσε πορεία στη φουρτουνιασμένη ύπαρξή του και ξεκίνησε τη ζωή του από την αρχή με υποδειγματική αξιοπρέπεια, θάρρος και πίστη.

Ο Νικόλαος Φιλοσοφώφ όταν υπηρετούσε στο φάρο των Αντικυθηρων. Η φωτο από το ημερολόγιο της Κοινότητας Αντικυθήρων του 2009
Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση