Ο ασπερδούκλας

“Οφέτος οι ασπερδούκλοι έχουνε λελέψει, επήρανε τ’ ανάπλαγα!” μου είπε προχθές ένας γέρος Κυθήριος αγρότης.

Πράγματι, όπου κι αν στραφείς αυτή την εποχή, στην ανοιξιάτικη χλωρίδα των Κυθήρων κυριαρχική παρουσία έχει ο ολάνθιστος ασπέρδουκλας κι ο ασπάλαθος.

Οι αγρότες από παληά έκαναν προβλέψεις με τον ασπέρδουκλα την Άνοιξη. Εάν έχει πλούσια ανθοφορία, προοιωνίζεται “καλοχρονέα” για το κρασί. Το αντίστοιχο φυτό το Φθινόπωρο, τον Οκτώβριο, είναι η ασκέλα. Όταν η ταξιανθία της ασκέλας είναι συμμετρική και πλούσια, προοιωνίζεται καλή σοδειά στα δημητριακά.

Στη μυθολογία ο ασφοδελός λειμώνας ήταν ένα έρημο λειβάδι γεμάτο ασπερδούκλια, όπου ο Άδης υποδεχόταν τους νεκρούς.

Στο βιβλίο του καθηγητή του Γυμνασίου Κυθήρων Δημήτρη Λεβέντη “Στα μονοπάτια της μέλισσας. Στοιχεία Κυθηραϊκής χλωρίδας” Έκδοση Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών 2011, αναγράφονται οι εξής ονομασίες του ασπέρδουκλα στην Ελλάδα: ασφόδελος, ασφοδελίνη, ασφοντύλι, ασφόντυλος, ασφέρδουκλας, ασφοδύλι, ακαρόνι, άρβυκας, περιδρομόχορτο, σπερδούκλι, σφοντύλι, σφερδούλακας,σπουρδακύλα.

Διαβάστε επίσης...
2 Σχόλια
  1. Μακης λέει

    Ήθελα να σας παρακαλέσω να μου πειτε εαν ξερετε, εαν η ριζα σαν πατατα που ειναι, του ασφερδουκλα εχει θεραπευτηκες ιδιοτητες στο ανθρωπινο δερμα η άλλες.
    Ευχαριστω

  2. […] Αυτό το μίσχο της ασκέλλας στα Κύθηρα τον λέμε και ασπέρδουκλα, όμως ο ασπέρδουκλας είναι διαφορετικό φυτό, που […]

Αφήστε μια απάντηση