Ο απανωχορός

Ένας πολύ θεαματικός ανδρικός χορός που χόρευαν σ’ ένα πολύ κεφάτο και ζωντανό χωριό των Κυθήρων, στα Πιτσινιάνικα, ήταν ο απανωχορός. Τα Πιτσινιάνικα κάποτε έσφυζαν από ζωή με πολλούς νέους με αστείους ανθρώπους, πειραχτήρια, γλεντζέδες, γερά ποτήρια, χορευταράδες και λαϊκούς οργανοπαίκτες.

Ο απανωχορός ήταν παλαιό έθιμο της Καθαρής Δευτέρας. Σ’ ένα πλάτωμα του χωριού, στην Τζιγγούρα, μαζεύονταν όλοι οι χωριανοί, αλλά και από τα γειτονικά χωριά. 6 από αυτούς, εύρωστοι, «βασταλάϊμενοι» πιάνονταν από τους ώμους κυκλικά και χόρευαν αργά στο σκοπό του μπουρδάρη με απλά βήματα, χωρίς πηδήματα και απότομες κινήσεις. 5 νεαροί λεπτοκαμωμένοι, γυμνασμένοι, ανέβαιναν στους ώμους των κάτω χορευτών και ισορροπούσαν όρθιοι πιασμένοι επίσης από τους ώμους. Στο τέλος οι επάνω πηδούσαν κάτω από το έξω μέρος του κύκλου. Το ανέβασμα και το κατέβασμα των χορευτών απαιτούσε μεγάλη επιτηδειότητα.

Σ’ αυτό το χορό διέπρεψαν ο Πρεβεδόρος, χωριανοί από την οικογένεια του Μπαγιόκου, του Ρεπαντή, του Συκοφάου, του Γεωργουλάκη, ο Σκαρονικόλας, τα παλληκάρια του Δ. Καλλίγερου-Αμάλιου, ο Μίμης ο Σπυρίδος κ.α.

Διαβάστε επίσης...
1 Σχόλιο
  1. […] Ένα παλιό έθιμο στα Πιτσινιάνικα, όπως τον κατέγραψε η κάμερα του Νίκου Ι. Μαγουλά. […]

Αφήστε μια απάντηση