Ο άγιος Γιάννης στις Αγριολίες

Στην περιφέρεια του Λειβαδίου βρίσκεται μια περιοχή που ονομάζεται Αγριολίες. Εκεί είναι ο ναός του αγίου Ιωάννου που μαρτυρείται το 1586 στη διαθήκη του Κοσμά Λευθέρη. Το 1753 λειτουργεί σαν ανδρικό μοναστηράκι.

Ο Κυθήριος ιερομόναχος Γεράσιμος Δαρμάρος ανήκει σ’ αυτό και ιστόρησε με έξοδα δικά του την εικόνα του αγίου Γερασίμου, την οποία τοποθέτησε στο ναό και αφιερώνει τα εισοδήματα από χωράφια του για να φωτολογείται το καντήλι του αγίου και να γίνεται πανηγυρικά η γιορτή του.

Ο όσιος Άνθιμος Κουρούκλης από το Ληξούρι της Κεφαλληνίας, ο τυφλός ιεραπόστολος του Αιγαίου που πραγματοποίησε 3 ιεραποστολικές περιοδείες κατά το 18ο αι. ήρθε και στα Κύθηρα το 1773, όπου εμόνασε στον άγιο Γιάννη στις Αγριολίες για 3 χρόνια. Πιθανότατα να τον προσείλκυσε η σχέση του μονυδρίου με τον άγιο Γεράσιμο. Ο Άνθιμος ανακαίνισε και αναδιοργάνωσε το μονύδριο και θεωρείται ο νέος κτήτωρ. Μάλιστα πρόσθεσε βήμα του αγίου Γερασίμου με διαφορετικό προσανατολισμό.

Το 1783 ηγούμενος είναι ο παπα Αντώνιος Λευθέρης. Το 1827 μένει εκεί κοντά ο παπα Ιωάννης Λευθέρης ποτέ Μανώλη Κοντό, ο οποίος στη διαθήκη του αφήνει το ναό στο γιο του Παναγιώτη. Σήμερα ο ναός πανηγυρίζει στο γενέθλιον του αγίου Ιωάννου, του αγίου Γερασίμου και του αγίου Ανθίμου.

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση