Ο άγιος Χαράλαμπος και η επιδημία της πανούκλας στα Κύθηρα

Σήμερα γιορτάζει ο άγιος Χαράλαμπος, ο οποίος θεωρείται προστάτης των πανωλόβλητων.

Ναοί του αγίου στα Κύθηρα υπάρχουν στον Καραβά, στο Μυλοπόταμο, στα Πετροχειλιάνικα, στα Γερακιτιάνικα, στον Ποταμό 2 ναοί και στη Χώρα βήμα του αγίου μέσα στο ναό της αγίας Άννας.

Στην εικόνα του αγίου στην αγία Άννα υπάρχει η εξής επιγραφή: «ΛΥΜΗΣ ΟΛΕΘΡΟΥ ΛΙΣΣΟΜΑΙ ΣΟΙ ΠΑΜΜΕΔΩΝ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΡΕΕΙΝ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ» η οποία σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει: Παντοδύναμε, σε ικετεύω, να διαφυλάττεις άτρωτους από την ολέθρια λοιμική αυτούς που με τιμούν.

Λοιμική ήταν η βουβωνική πανούκλα που ήρθε από την ανατολή, και αφάνισε το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης. Στον καιρό των Ενετών η πανούκλα ήρθε και στα Κύθηρα το 1647, το 1690 και το 1719. Φοβερή μάστιγα για το νησί, με μεγάλες απώλειες, με απομόνωση των μολυσμένων και των ύποπτων ατόμων και ολόκληρων περιοχών και με έντονη ξενοφοβία.

Οι βενετικές αρχές επέδειξαν μεγάλη ευαισθησία σε θέματα υγιεινής και δημιούργησαν τα λοιμοκαθαρτήρια το 17ο αι. στις κτήσεις τους στον Ελλαδικό χώρο.

Σε μια άλλη εικόνα του αγίου στα Κύθηρα ο άγιος απεικονίζεται να κρατεί από τα μαλλιά ένα μαύρο δαίμονα, προσωποποίηση της πανούκλας.

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση