Ο αφοπλισμός στα Κύθηρα

Ένα από τα πιο αγαπημένα σπορ των Κυθηρίων μονίμων και παρεπιδημούντων ήταν κατά παράδοσιν το κυνήγι.

Το σπορ αυτό ήταν και για την αριστοκρατία, η οποία χρησιμοποιούσε ακριβά αξεσουάρ, αλλά και για τον αγρότη που με πρωτόγονα όπλα εξασφάλιζε ένα μέρος της διατροφής της οικογενείας του. Τα παλαιότερα όπλα ήταν εμπροσθογεμή μονόκαννα και δίκαννα. Τα πιο εξελιγμένα ήταν οπισθογεμή μονόκαννα και δίκαννα. Στα μονόκαννα οπισθογεμή ανήκαν οι καραμπίνες αυτόματες και επαναληπτικές.

Στην αρχή της Κατοχής οι κατακτητές μαζέψανε τα όπλα από τους πολίτες. Όσοι Κυθήριοι κυνηγοί είχαν το κουράγιο, κρύψανε τα καλά τους τουφέκια στα έγκατα της γης, ή όπου μπορούσαν, ακόμα και σε πηγάδια με κίνδυνο της ζωής τους και παραδώσανε στους κατακτητές τα πιο άχρηστα, τα πιο σκουριασμένα, τις «φυσούρες»

‘Όταν χτύπησαν οι καμπάνες της Απελευθέρωσης, οι Τσιριγώτες κυνηγοί μέσα στη χαρά της Απελευθέρωσης, τρέξανε και ξεθάψανε τα όπλα τους και άρχισαν να πυροβολούν για να χαιρετήσουν τους συμμάχους αλεξιπτωτιστές.

Όμως λίγο κράτησε η χαρά τους και με τον Εμφύλιο που ακολούθησε, τους πήρανε τα κυνηγετικά όπλα που γλύτωσαν από τους ξένους κατακτητές.

Έτσι ολοκληρώθηκε ο αφοπλισμός στα Κύθηρα.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση