Νυφικές κασέλες και μπαούλα στα Κύθηρα

Τα παλαιότερα χρόνια, όταν παντρευόταν μια κοπέλα στα Κύθηρα και πήγαινε συνήθως να εγκατασταθεί στο σπίτι του γαμπρού, τη συνόδευε απαραιτήτως η νυφική κασέλα με τα προικιά.

Αυτές οι κασέλες πολύτιμα συλλεκτικά κομμάτια σήμερα, έκρυβαν τα όνειρα των κοριτσιών που έραβαν και κεντούσαν τα ασπρόρουχα και ύφαιναν τα κλινοσκεπάσματα της προίκας τους.

Γενικά μέσα στις κασέλες η οικογένεια φύλαγε αντικείμενα που είχαν πρακτική αξία, αλλά και συναισθηματική, όπως γράμματα, φωτογραφίες, κειμήλια, όπλα, καμιά φορά και λαθραία, όπως καπνό.

Πολλές κασέλες, οι πιο απλές, κατασκευάστηκαν στα Κύθηρα, και χρησίμευαν σαν καναπέδες με πλάτη και μπράτσα. Άλλες ήρθαν από τη Σμύρνη, την Τεργέστη, την Αθήνα κ.α. και είναι πιο περίτεχνες, με σκαλίσματα και παραστάσεις από ξύλο τριανταφυλλιάς, οξιάς κ.α.

Τα παλιά ξύλινα μπαούλα της προίκας έχουν μεταλλική επένδυση με κυρτό σκέπασμα, με καρφιά διακοσμητικά, ρόδακες, ρόμβους και με το μονόγραμμα της κοπέλας.

Η κασέλα όπως και ο μπουφές είχε περίοπτη θέση στο κάθε σπιτικό και η μεταφορά και εγκατάστασή της με τα προικιά συνοδευόταν με τραγούδια.

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση