Ναοί του Αγίου Ελευθερίου στα Κύθηρα

Προς τιμήν του αγίου Ελευθερίου στα Κύθηρα καθιερώθηκαν 3 ναοί. 

Ο άγιος Ελευθέριος στο Μανιτοχώρι είναι ιδιόκτητος της οικογενείας Καλούτση και μαρτυρείται το 1564 σε διαθήκη και το 1682 σε ινβεντάριο, όπου αναφέρονται παλαιά βιβλία της εκκλησίας (ψαλτήρι, ανθολόγιον, τριώδιον συναξαριστής, πεντηκοστάρι, οκτώηχος, απόστολος, τετραβάγγελο, μηναία, ωρολόγιον, φυλλάδες του αγίου, όλα σταμπάδα) δισκοπότηρα και σκεύη και όλα τα απαραίτητα για τη θεία λατρεία. Το 1764 ο ναός έχει κατεπείγουσες ανάγκες και ο εκκλησιάρχης Νεόφυτος Καλούτσης, εφημέριος και εκ των ιδιοκτητών του ναού αναλαμβάνει την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό του ναού. Κατά την παράδοση ήταν γυναικείο μοναστηράκι επί Ενετοκρατίας και εκεί μόνασε αρχικά η Μαρία μοναχή Βενεροπούλα, η οποία έχτισε το Κακοπέτρι.

Ο άγιος Ελευθέριος στα Δόκανα 

Αναφέρεται σε βιβλίο διαθηκών του 19ου αι. με γιους πατρονοτάριους την οικογένεια Γλυτσού. Σε νεότερα χρόνια ο ναός ανακαινίστηκε με καλλιτεχνικότατο δίλοβο πώρινο καμπαναριό στη νότια πλευρά.

Ο άγιος Ελευθέριος στου Λυκοδήμου

Είναι χτισμένος μέσα σε σπηλιά κοντά στην ομώνυμη παραλία και αναφέρεται στη διανομή των Βενιέρων το 14ο αι. Σε νεότερα χρόνια ανακαινίστηκε από κάποιο ιερέα Μουλό από τα Λογοθετιάνικα. Σήμερα ο ναός είναι ερειπωμένος.

Ο άγιος Ελευθέριος στου Λυκοδημου. Φωτό Παν.Προβαταρης

 

 

Διαβάστε επίσης...
Αφήστε μια απάντηση